Odlomak

U informatici, skladištenje podataka (engl. data warehouse, DW ili DWH), takođe poznatо kao poslovno skladište podataka (engl. enterprise data warehous, EDV), sistem je koji se koristi za izveštavanje i analizu podataka i smatra se sržnom komponentom poslovne inteligencije. Skladišta podataka su centralna spremišta integrisanih podataka iz jednog ili više različitih izvora. U njima se skladište sadašnji i istorijski podaci na jednom mjestu, koji se koriste za izradu analitičkih izvještaja za radnike u cijeloj kompaniji.
Skladištenje podataka je metoda kojom se analizira i obrađuje velika količina podataka za potporu odlučivanju i upravljanju u poduzeću. Podaci moraju obuhvatiti duži vremenski period, jer su vremenske analize poslovno vrlo značajne. Skladište podataka namijenjeno je svima koji u svom poslu obavljaju različite analitičke zadatke.
Podaci pohranjeni u skladištu prenose se iz operacionih sistema (kao što su marketing ili prodaja). Podaci mogu proći kroz operaciono skladište podataka i mogu zahtjevati čišćenje podataka za dodatne operacije kako bi se osigurao kvalitet podataka prije upotrebe u skladišta podataka za izvještavanje.
Tipično skladište podataka zasnovano na ekstrakciji, transformaciji, unosu (engl. extract, transform, load, ETL) koristi postavljanje, integraciju podataka i pristupanje slojevima kako bi se omogućile ključne funkcije. Pripremni sloj ili scenarijsko skladište baze podataka sadrži sirove podatke izvađene iz svakog od različitih izvora podataka datog sistema.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese