Odlomak

1)    Sta je rad i kako je odvojio coveka od zivotinje?
Po Marksu, rad predstavlja svesnu svrsishodnu aktivnost kojom covek preoblikuje prirodu da bi zadovoljio svoje potrebe. A drugacije shvatanje pojma rada jeste da rad cine oni poslovi za koje covek prima nahnadu. Neka druga živa bića mogu da obavljaju aktivnosti slične radu, to međutim nije rad, već instiktivna aktivnost jer to nije svesno, a takođe nije i ciljno.

 

2)    Sta je proizvodnja i zasto je ona uslov razvoja coveka u drustvu?
Proizvodnja je delatnost kojom se stvaraju dobra i usluge koje sluze covekovim potrebama, a koja se odnosi na transformaciju sirovina.

 

3)     Sta je podela rada i koje su njene posledice?
Podela rada je proces gde se podstice teznja da se poveca proizvodnja u cilju zadovoljenja potreba, s jedne strane, ili covekova potreba za razamenom dobra. Posledice su promene u organizaciji proizvodnje, usavrsavanje orudja za rad, razvijanje umešnosti proizvodjaca, kao i specijalizacija rada.

 

4)    Sta je rad i zasto rad nije igra?
(Po Marksu, rad predstavlja svesnu svrsishodnu aktivnost kojom covek preoblikuje prirodu da bi zadovoljio svoje potrebe. A drugacije shvatanje pojma rada jeste da rad cine oni poslovi za koje covek prima nahnadu). Rad nije igra zato sto je vremenom ono sto je smatrano igrom, nekada postali su dobro placeni i vrlo naporni poslovi. Npr. Bavljenje sportom.

 

5)    Sta je upotrebna vrednost i zasto je subjektivno svojstvo robe?
Upotreba vrednosti je subjektivno svojstvo robe kojim ona moze da zadovolji neku potrebu i na osnovu koga se robe medjusobno razlikuju.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Više u Sociologija

Komentari

Click to access the login or register cheese