Odlomak

Čovek od davnina koristi jabuku kao hranu, osvežavajuće sredstvo i lek. Po proizvodnji, prometu i potrošnji, jabuka se među voćem u svetu nalazi na trećem mestu, odmah iza citrusa (agruma) i banana. Jabuka je najvažnija listopadna voćka u svetu. Velika sposobnost prlagođavanja jabuke različitim prirodnim uslovima, lako razmnožavanje, veliki potencijal rađanja, visok kvalitet ploda i potrošnja tokom cele godine, osigurali su joj veoma značajno mesto u voćarstvu sveta. Ljudi su najpre upoznali i koristili divlje jabuke, a onda su ih tokom mnogih vekova postepeno pripitomljavali i menjali njihovu naslednu prirodu prilagođujući je svojim potrebama. Prvi uspeh na tom putu bila je pojava polupitomih sorta. Kasnije ,sve jačim uticajem čoveka na poboljšanje agroekoloških uslova,svesnijom selekcijom i sve obimnijom primenom kalemljenja stvorene su i rasprostranjene mnoge pitome sorte jabuke .

Vodeća sorta u Srbiji je još uvek Ajdared sa učešćem od 20-25% u strukturi proizvodnje. U poslednjih nekoliko godina dolazi do izmena u sortimentu, tako da Ajdared polako gubi primat i biva zamenjena nekim novim sortama i klonovima koji pripadaju grupi jesenjih sorti sa ranijim periodom sazrevanja, čime je proširen period berbe jabuke. Postoji izraženi trend uvođenja drugih sorti u zavisnosti od zahteva tržišta. Raste zastupljenost Greni Smita i Zlatnog Delišesa i Jonagolda. U manjoj meri su prisutni Crveni Delišes, Gloster, Mucu, Gala i dr. U proizvodnju su uvedene i klubske sorte: Pink Lejdi, Modi, Fudži Kiku.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese