Odlomak

Uvod

Postavljeni model za projektovanje sistema za demontažu potrebno je testirati i na proizvodima koji u sebi sadrže opasne komponente i materijale. Rukovanje sa opasnim delovima, materijalima i supstancama jeste sastavni deo procesa demontaže. Iz tog razloga je neophodno još u razvojnoj fazi sistema za demontažu ovo uzeti u obzir.
Potvrdu ispravnosti modela za projektovanje sistema za demontažu neophodno je proveriti kroz eksperiment. Strategije kraja životnog veka proizvoda podrazumevaju popravku, servis, rekonstrukciju, ponovno korišćenje komponenti, reciklažu materijala i odlaganje na otpad.

Ponovno korišćenje  primenom strategije vraćanja proizvoda proizvođaču može biti vrlo profitabilno, pokazalo je već više studija slučajeva. Vraćanje motora proizvođaču i potom njihova prerada prema nekoj od strategija (strategija 3 i/ili 4) je:

  •     tehnološki izvodljiva,
  •     može se napraviti velika ušteda u proizvodnom delu (delova),
  •     ne utiče na kvalitet proizvoda.

Za eksperiment je izabran motor (koji se može se smatrati reprezentativnim uzorkom za sve motore slične namene, konstrukcije i snage). Primer motora je izabran zbog toga što preliminarno izvršene analize o mogućim izborima strategija za dati proizvod, ukazuju na najkompleksniji mogući slučaj sa kojim se možemo susresti u praksi prilikom projektovanja sistema za demontažu. Najsloženiji slučaj imamo kada je za dati proizvod, koji dolazi u sistem za demontažu, moguće izabrati svaku od strategija koja sama po sebi podrazumeva potrebu za demontažom – što je slučaj sa strategijama 2 3 i 4. Izabrani proizvod,motor, ima kao opcije mogućnost izbora sve tri strategije.

Istraživanja koja su sprovedena kod nas, po pitanju količina motora koji su došli do kraja upotrebnog veka i nad kojima treba da se izvrši demontaža, govore u prilog tome da je preliminarna ocena karaktera tehnoloških i prostornih struktura takva da odgovara područjima prikazanim na narednoj slici (slika 1.1):

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese