Odlomak

Rastom potražnje za saobračajnim kapacitetima dolazi do stvaranja zagušenja na saobračajnicama i češćim otkazima na vozilima, što je veliki problem današnjice. Kako bi se odgovorilo na taj problem stručnjaci sa područja informatike razvili su znatan broj savremenih inteligentnih rješenja koja su prilagođena svakodnevnoj praktičnoj primjeni.
Primjenom telematskih sistema se nastoji u što većoj mjeri smanjiti taj problem optimalnim iskorištenjem prometnica i saobraćajnih kapaciteta. Uređaji ugrađeni u vozilu prikupljaju informacije, te ih prosljeđuju do centra za nadzor i upravljanje koji te informacije obrađuje i šalje drugim korisnicima. One utječu prvenstveno na poboljšanje prometnog toka i smanjenje zagušenja prometnica, i sigurnost prometa, a posebno su efikasne kod incidentnih situacija.
Primjenom telematskih sistema omogućeno je brzo i učinkovito odabiranje optimalnih prijevoznih ruta, kao i hitnog djelovanja u slučajevima otkaza vozila. Telematska rješenja su zanimljiva prijevoznim kompanijama koje koriste različita transportna sredstva u cilju praćenja kretanja, kao i ostvarenja ušteda kako bi se osigurao veći profit, a samim tim i konkurentnost.
Velika prednost primjene telematskih rješenja je u trenutnoj preglednosti prometne situacije i velikog broja informacija vezanih za vozilo neovisno o udaljenošću sa jedne kontrolne pozicije.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Naučni radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese