Odlomak

O BONTONU UOPĆE

Budite fini i dozvolite drugima da budu fini prema vama. Ne zaboravite na četiri osnovne riječi koje možete da primijenite u svakoj prilici i ubrzo ćete osjetiti rezultate lijepog ponašanja. Te riječi su:

–          hvala – odgovor ako vam neko nešto pokloni, posudi, da vam neku informaciju ili učini neku uslugu;

–          oprostite – uvodna riječ ako se obraćate nekoj nepoznatoj osobi, ako nekoga slučajno fizički ili verbalno povrijedite;

–          molim – odgovor u svim prilikama, kad vam se neko obraća sa oprostite, izvolite ili vam se zahvaljuje;

–          izvolite – ako nekome nešto dajete ili se nekome odazivate.

 

Bonton, pojam nastao od francuske riječi Bon Ton što u prevodu znači dobar ton, je knjiga ili kodeks ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. Bontoni nas uče kako se treba ponašati, izražavati, izgledati, komunicirati, gestikulirati i dr. u gotovo svakoj situaciji. Bonton najstrožije osuđuje vrijeđanje, psovanje i fizičko obračunavanje. Postoje i specijalizirani bontoni čiji je sadržaj usmjeren na pojedinu situaciju, kao naprimjer bonton u restoranu, pozorištu, na ulici, u saobraćaju, javnom prijevozu, na internetu i u raznim drugim situacijama. Međutim, pravila ponašanja nisu u svim regijama svijeta ista, stoga nisu ni svi bontoni isti. Osobe koje ne poznaju bonton, ili ga se ne pridržavaju, nisu prihvaćene u svim društvima te se smatraju nepristojnima i loše odgojenima[1].

 

Danas, društvo postaje sve obrazovanije, što je uticalo i na bonton. Od osobe se, u obrazovanom društvu, očekuje više od lijepog ponašanja, očekuje se opća kultura. To podrazumijeva osnovno obrazovanje, te poznavanje informacija, zanimljivosti i činjenica iz opće i popularne kulture. Svaka osoba zna barem najopćenitije osnove bontona. To se uči prilikom odrastanja, i podrazumijeva se kao dio odgajanja djeteta.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Psihologija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese