Odlomak

UVOD

Kao neekonomista, tražiti na internetu informacije i podatke o pojmu i značenju amortizacija, je vrlo, zbunjujuće, na primer, zbunjuje prvo različiti pristup amortizaciji na srpskom jeziku & ostalim slovenskim jezicima vis-à-vis, engleskom & nemačkom jeziku. Dakle, ako ukucate na pretraživaču amortizacija, svi web-sajtovi upućuju na knjgovodstveni termin, tj. trošenje osnovnih sredstava, kao smisao i značenje amortizacije, dok na engleskom (amortization-amortisation) sve upućuje na bankarski smisao amortizacije tj. smanjenje duga;
Dakle u ekonomiji- to jest u njenim različitim granama sam pojam Amortizacija ima različito značenje u zavisnosti od toga na šta se konkretno odnosi, tj na koju se oblast odnosi:

  • U knjigovodstvu amortizacija podrazumeva postupak postepenog smanjenja vrednosti neke stavke aktive, uz istovremeno prenošenje te vrednosti na odgovarajuće račune potraživanja. Najvažniji izraz ovako shvaćene amortizacije su amortizacija osnovnih sredstava, kao postupak postepenog smanjenja vrednosti osnovnih sredstava jer se deo vrednosti osnovnih sredstava, tokom proizvodnje prenosi u vrednost novo dobijenog proizvoda.
  • U bankarstvu se amortizacijom naziva smanjivanje duga u postupku isplate anuiteta.
  • Amortizacijom se takođe naziva gašenje vrednosti nekih hartija odvrednosti, što je rezultat njihovog postepenog otplaćivanja.
  • Amortizacija menice ili čeka znači njihovo poništenje na zahtev vlasnika koji ih je izgubio.
  • Dakle, amortizacija predstavlja proces postepenog umanjenja duga kroz plaćanje u ratama uvećanim za interes, umesto plaćanja odjedanput. Sa računovodstvenog aspekta pojam amortizacije podrazumeva smanjenje vrednosti stalnih sredstava preduzeća usled njihovog trošenja i habanja, za onoliku vrednost koja se dobija po osnovnoj metodi amortizacije sredstava.

Amortizacija predstavlja zakonsko otpisivanje, odnosno smanjivanje vrednosti osnovnih sredstava, čiji se deo prenosi na novi proizvod. Procenat se obično računa na godišnjem nivou po osnovnom obrascu: nabavna vrednost sredstava x % : 100. Ova dobijena vrednost se pripisuje na godišnjem nivou, tj. jednoj poslovnoj godini, a preduzeće određuje koliki će biti procenat amortizacije kao množilac nabavne vrednosti sredstva.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese