Odlomak

Analiza finansijskog i tržišnog poduzeća Hoteli Podgora D.D. s glavnim konkurentima u grani pružanja turističkih usluga

UVOD

Glavni zadatak ovog seminarskog rada je usporediti poslovanja poduzeća iz iste gospodarske grane. Središte rada su Hoteli Podgora d.d. čije se poslovanje uspoređuje s njihova tri konkurenta iz regije odnosno Dalmacije, a to su : Hoteli Makarska d.d. i Hoteli Živogošće d.d. koja pripadaju grani pružanja turističkih usluga. Za potrebe rada koristila sam financijska izvješća iz 2011.i 2012.godine koje možete pronaći na službenim stranicama Zagrebačke Burze. U radu ću pokušati usporediti ukupne prihode i rashode Hotela Podgore d.d. s njihova dva već navedena konkurenta.
Rad se sastoji od pet cjelina. U prvoj cjelini objašnjava se predmet i svrha rada. U drugoj cjelini saznat ćete osnovne informacije i općenito o djelatnosti Hotela Podgora d.d. Nakon toga je riječ o povijesti poduzeća i koji objekti ga čine. Treća cjelina objašnjava najveća poduzeća u turističkoj granu pružanja usluga: Hoteli Makarska d.d., Hoteli Živogošće d.d. i njihove glavne karakteristike, odnosno njihove financijske rezultate.
U četvrtoj cjelini se uspoređuju hoteli na osnovu prikupljenih podataka o njima. Peto poglavlje donosi zaključak o cjelokupnom seminarskom radu.
Na samom kraju rada nalazi se popis korištene literature, popis slika,tablica i grafikona.

OPĆENITO O PODUZEĆU HOTELI PODGORE d.d.
Djelatnost, osnivanje i lokacija
Hoteli Podgora d.d. su kao gospodarski subjekt osnovani  1952. godine. Društvo je osnovano pretvorbom društvenog poduzeća u dioniĉko društvo  (10. lipnja 1994.). Temeljni kapital iznosi 138.827.280,50   kuna. Temeljni kapital podijeljen je na 366.250 redovnih dionica na ime, svaka nominalnog iznosa 370,00 kuna.  Prije domovinskog rata društvo je poslovalo u sastavu Makarske rivijere.  Društvo je u svom sastavu imalo pet hotela i Auto kamp.Budući da se u Hrvatskoj 1991.-1995.odvijao Domovinski rat, hoteli u sklopu Hotela Podgora, d.d. udomljavaju izbjeglice pružajući im sigurno utočište kojih je bilo najviše dvije tisuće. Domovinski rat prouzrokovao je velike troškove (cca  130 milijuna kuna) što je naravno unazadilo cjelokupno poslovanje dioničkog društva. Do danas osim obnove uništenog dijela nije bilo izrazito velikih ulaganja u obnovu hotela.
Nakon Domovinskog rata uslijedila je prodaja.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese