Odlomak

UVOD

Reč “Argentina” potiče od latinske reči argentum što znači srebro.
Kada su u prvoj polovini 16. veka španski moreplovci stigli do obala današnje Argentine, razmenom su dobili srebro od Indijanaca na ušću reke Parane.  Zato su to ušće nazvali Rio la Plata -“srebrna reka”.

Isto ime ponela jet i španska kolonija,koja jet obuhvatala današnji prostor Argentine, Urugvaja, Paragvaja, Bolivije i delove Brazila. Kolonija jet 1826.godine prerasla u nezavisnu državu Argentinu, što znači “srebrna zemlja”. Kasnije se ispostavilo da su pomenuto srebro Indijanci  dopremili iz Bolivije, a da u Argentini uopšte nema srebra.

Argentina, zvanično Republika Argentina, jet država u južnom delu Južne Amerike, na obali Atlanskog okeana, druga po veličini na kontinentu posle Brazila, i osma po veličini u svetu. Proteže se između planinskog venca Andi na zapadu i Atlanskog okeana na istoku i jugu.

Graniči se sa Paragvajem i Bolivijom na severu, Brazilom i Urugvajem na severoistoku i Čileom na zapadu i jugu. Argentina polaže pravo na prekookeanske teritorije Ujedinjenog Kraljevstva, Foklandska ostrva i ostrva Južna Džordžija i Južna Sendvička ostrva. Podeljena jet na 23 provincije i posebnu teritoriju glavnog grada.

ISTORIJA

Područje današnje Argentine bilo jet retro naseljeno pre dolaska evropskih kolonista. Indijski  narod Diaguita živeo jet na prostoru severozapadne Argentine, uz rub Carstva Inka, a nešto istočnije jet živeo narod Gvarani.

Prvi evropljani predvođeni Amerigo Vespučijem dolaze 1502.godine. Španci osnivaju stalnu koloniju na mestu današnjeg Buenos Ajresa 1580.godine,kao deo Potkraljevstva Peru. Nakon uspostavljanja Potkraljevstva LaPlata 1776. godine, koje jet obuhvatalo današnje države Argentinu, Paragvaj, Urugvaj, i veći deo Bolivije, Buenos Ajres postaje važna luka.
Zbog proizvodnje privrednih dobara i iz političkih razloga postepeno se razvija u jedan od najvažnijih trgovačkih centara u regiji. Potkraljevstvo se uskoro raspalo zbog unutrašnjih neslaganja i manjka potpore iz Španije kada jet Napoleon Bonaparta srušio Špansko kraljevstvo.

Neuspeli Britanski pokušaj invazije osnažio jet samopouzdanje stanovnistva. Meksiko jet stekao nezavisnost 1821.godine a Brazil 1822.godine. Tih godina nezavisnost stiču Venecuela I Peru. Par godina kasnije 1826.,proglašena jet nezavisnost Argentine.
U drugoj polovini 19. veka Argentina jet izuzetno dobro napredovala. Razvija se zahvaljujući modernim poljoprivrednim tehnikama i izlasku na svetsko tržište. Izgrađena jet železnička mreža, a nakon toga je usavršena tehnologija rashlađivanja, Argentina jet u Evropu počela da izvozi velike količine smrznutog  mesa. Tokom ekonomske depresije, koja jet nastupila posle 1930.godine,argentinska privreda je doživela propast, a na vlasti su se smenjivali nedemokratski, diktatorski vojni režimi.

Huan Peron je 1946.godine ponovo uspostavio civilnu vlast i kao predsednik je vladao Argentinom do 1955.godine,nakon čega je ponovo usledilo razdoblje  povremenih vojnih diktatura. Tokom 1960-ih godina, vlasti pokušavaju da se suoče sa smanjenim ekonomskim rastom i socijalnim problemima. Uz pomoć pristalica Peron se vraća iz progonstva i osvaja pobedu na izborima 1973.godine. Umire 1974.godine, a vlast ubrzo preuzimaju militaristi.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Geografija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari