Odlomak

 

1.UVOD

ATA karnet je carinski dokument sa kojim se može na lak način kretati sa različitim robama,namjenjenim u određene svrhe u više od 70 zemalja koje su prihvatile ATA karnet.ATA karnet pojednostavljuje prelazak preko granicem,odnosno omogućava uvoznicima i izvoznicima upotrebu samo jednog dokumenta za rješavanje svih carinskih formalnosti.

ATA karnet je jedinstven i jednostavan međunarodni carinski dokument koji omogućava privremeni uvoz najvažnijim grupama robe kojima se trguje u svijetu.

U ATA karnetu postoje taloni koji su različite boje i nalaze se između korica ATA karneta.Talnoi su podjeljeni na dva dijela.

Gornji dio ostaje u koricama,a donji dio se odvaja i zadržava ga nadležna carina.

ATA karnet sadrži tri vrste talona koji su žute,plave i bijele boje.

Karnete izdaju isključivo komore,učlanjene u međunarodni ATA garantni lanac pri Međunarodnom uredu trgovačkih komora,sa sjedištem u Parizu (ICC), koji upravlja tim lancem.
2.ATA KARNET
ATA karnet je jedinstven i jednostavan međunarodni carinski dokument koji omogućava privremeni uvoz najvažnijim grupama robe kojima se trguje u svijetu.

ATA karnetom roba cirkuliše ne ocarinjena za period od jedne godine ,u slučaju kada je na carinskom području zemlje koja je prihvatila konvenciju o privremenom uvozu i to bez popunjavanja nacionalnih carinskih isprava,plaćanja carine ili polaganja depozita,što inače slijedi u redovnom postupku za privremeni izvoz odnosno uvoz.

U svijetu ATA karnet je sinonim pasoša za robu.

Korice ATA karneta su zelene boje formata A4 i postoje prednje i zadnje korice.U unutrašnjosti se nalaze listovi različite boje zavisno od predviđenog puta.

Slika 1.Izgled ATA karneta

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Maturski Radovi

Više u Saobraćaj

Više u Skripte

Jedan komentar na “Ata karnet”

ilijabagaric says:

Ovo je stvarno dobro i savršeno

Komentari