Odlomak

Bazenske discipline

Ronilačko odelo nam je potrebno iz dva razloga, prvi i osnovni je da se zaštitimo od gubitka toplote jer telo u vodi gubi toplotu oko 25 puta brže nego u vazduhu, a drugi je mehaničke prirode to jest da nas zaštiti od eventualnih povreda, ogrebotina i uboda koje mogu nastati u eventualnom dodiru sa podvodnim svetom. Sva ronilačka odela imaju pozitivnu plovnost koja zavisi od vrste materijala od koga su napravljena, kao i od njegove debljine. Za neutralisanje pozitivne plovnosti i pravilno balansiranje koristimo tegove.
Maska za ronjenje  služi da bi se jasno videlo pod vodom, sastoji se od temperovanog sigurnosnog stakla bez ili sa dioptrijom, obrazine, okvira i kaiša
Peraja  služe da olakšaju kretanje pod vodom i povećaju propulziju – mogu biti sa zatvorenim stopalom ili sa otvorenim stopalom, takođe postoje meka, tvrda i polutvrda u zavisnosti koliki otpor stvaraju prilikom pokreta pod vodom, isto tako mogu biti za svako stopalo po jedno peraje (iz milja kod ronilaca nazvane stereo) ili mono peraja kod kojih se oba stopala smeštaju jedno kraj drugog i pokret se vrši sa obe noge istovremeno.
Pojas sa olovom -radi se u nekoliko estetski različitih modela, ali u pravilu, na tržištu je moguće pronaći modele od 1 do 2.5 kg u rasponu od 0.5 kg. Mogu biti okrugli, kockasti ili hidrodinamičko duguljasti, a u novije vrijeme je moguće kupiti i olovnice obložene gumom.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari