Odlomak

UVOD
„Prvi korak uma prema samosvesti mora voditi kroz telo“
Dr. George Sheehan
Program BODY AND MIND je sastavljen od vežbi pokreta i disanja koje se izvode uz odgovarajuću muziku i imaju za cilj pored poboljšanja vitalnosti tela, podizanje svesnosti. U njemu se prepliću pokreti iz disajne gimnastike, joge, pilatesa, tai chia. BODY AND MIND vežbe su namenjene svima onima koji žele da unaprede svoj život, da povećaju vitalnost i gipkost tela, kao i onima koji su na putu samospoznaje. One kroz telesnu aktivnost produbljuju naš kontakt sa sobom, tako da postajemo svesniji naših misli i osećanja, kao i otkuda dolaze. Na taj način smo svesniji i svojih reakcija. Samim tim mogu da se iniciraju duboke promene na različitim nivoima našeg postojanja.

 

 

 

 

JOGA
Reč joga potiče od sanskritske reči yuj ili yuk, što znači ujediniti. Sam cilj joge predstavlja jedinstvo tela, srca i uma, tj. harmoniju fizičkih radnji, emocija i misli. Kao tradicija koja se razvila i evoluirala hiljadama godina, joga predstavljaskup svih najviših znanja iz celog sveta, pretočen u nauku o ljudskm biću i svim aspektima njegovog postojanja.

Pod pojmom joge danas se uglavnom podrazumeva Hatha Yoga (jedna od grana joge), a to je ono što se vežba na času – fizičke vežbe, disanje, meditacija i relaksacija. Ali joga je mnogo više od toga i to je samo vrh ledenog brega, čija prava veličina leži ispod površine.
Joga je dnevna nauka zdravog življenja, i kao takva, osmišljena je da bude uklopljena u svakodnevni život. Predstavlja skup najviših znanja na svetu, skupljenih na jednom mestu. Reč joga znači jedinstvo i kao što je već rečeno potiče od sanskritske reči yuj, što znači ujediniti. To praktično znači da je joga način balansiranja tela, uma i emocija.
Joga znači jedinstvo, odnosno spajanje pojedinačnog sa kosmičkim. To je drevna nauka o životu koju su veliki mudraci ostavili u nasleđe budućim generacijama. Svi ti dragoceni uvidi o univerzalnim principima života namenjeni su samo jednom korisniku – čoveku. Čovek je centar, mera i smisao ukupnog postojanja. Stoga je sasvim opravdano reći da je joga nauka o čoveku i za čoveka.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari

Click to access the login or register cheese