Odlomak

1.UVOD

Devizno trziste je skup principa,propisa,pravila i institucija kojima se regulisu devizni poslovi izmedju privrednih i drugih subjekata u robnom i nerobnom prometu u zemlji i sa inostranstvom.U seminarskom radu je objasnjeno koji su uslovi neophodni za stvaranje deviznog trzista,opisani su poslovi na domacem i medjunarodnom deviznom trzistu,rizici koji se javljaju kao i neki specificni poslovi na deviznom trzistu.

2.USLOVI ZA USPOSTAVLJANJE DEVIZNOG TRZISTA

Uslovi za uspostavljanje deviznog trzista su slicni uslovima za organizovanje i funkcionisanje novcanog trzista. Neosporna su tri osnovna preduslova  za postojanje i funkcionisanje deviznih trzista:
1.    konvertibilnost valuta ,
2.    odgovarajuce monetarne rezerve i racionalna politika rukovanja sa njima od strane centralne banke,
3.    dugorocno uravnotezen bilans placanja

Takodje je  potrebno  postojanje slobodne konkurencije izmedju poslovnih banaka, kao i mogucnost za kratkorocna ulaganja u zemlji i inostranstvu u obliku hartija od vrednosti  na vece iznose i rokovima od 3 do 13 meseci. Potrebno je da postoji organizovano devizno trziste sa odredjenim pravilima trgovanja  na kojoj  su predmet kupoprodaje samo tzv. slobodne devize, da bi se nacionalni novac mogao pojaviti kao slobodna  deviza neophodna je konvertibilnost domace valute , i to bar u njenoj najmeksoj varijanti,konvertibilnost za inostrana pravna i fizicka lica.

Ponuda i traznja deviza obicno nije nikada uravnotezena u kracim vremenskim razmacima. Zato je odrzavanje deviznih kurseva u odredjenom rasponu sa intervencijama centralne banke vrlo bitna za postojnje i funkcionisanje slobodnog deviznog trzista. Ovde administrativne mere kao što je zamrzavanje kurseva ne dolaze u obzir jer ako bi traznja deviza bila veca od ponude  onda je sigurno da bi devizni kursevi postigli gornju eksremnu tacku i time bi se otvorila pitanja  utvrdjivanja prioritetnih potreba za placanje inostranstvu a samim tim i pitanje kriterijuma  za eliminisanje viska traznje. Takve mere su nespojive sa slobodnim deviznim trzistem.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese