Odlomak

 

Čistu i zdravu životnu sredinu mnogi već dugo smatraju opštim dobrom. Pretpostavljalo se da se ekološki sistem potpuno autohtono, na manje ili više zadovoljavajući način, dovodi u ravnotežu, zato nije bilo potrebe za državnom intervencijom u ovoj oblasti. Stoga se briga o životnoj sredini uglavnom svodila na deklarativne izjave.

Međutim, takav stav se vremenom promijenio. U slučaju životne sredine, slobodno tržiste „ne postavlja stvari na svoje mjesto“. Na primjer, električna centrala može da koristi ugalj kao pogonsko gorivo i da u svom procesu proizvodnje zagađuje čist vazduh i vodu.

Predpostavimo da ovo preduzeće plaća ugalj, ali ne i čistu vodu i vazduh koje troši. Ukoliko nema ostalih ograničenja, preduzeće bi štedljivo koristilo ugalj, ali bi potpuno nepažljivo trošilo vazduh i vodu. Stoga postoje razlozi za državnu intervenciju u oblasti životne sredine.

Konferencija Ujedinjenih nacija o čovjekovoj okolini, održana u Štokholmu 1972. godine, predstavlja kamen temeljac za razvoj globalne brige u oblasti ekologije. Na konferenciji se okupilo 113 država, koje su priredile zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 19 stranica
  • Ekološka politika Prof. dr Radmila Čičković
  • Školska godina: Prof. dr Radmila Čičković
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekologija
  • Bosna i Hercegovina,  Banja Luka,  Univerzitet za poslovne studije u Banja Luci  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese