Odlomak

Fiksni troškovi su troškovi koji se ne menjaju pri promenama obima priozvodnje. To znači da oni imaju svoj iznos koji ostaje nepromenljiv ma koliko da se obim proizvodnje menjao. Fiksni troškovi su: troškovi zakupa poslovnog prostora, kamate na kredite, premija osiguranja, troškovi generalne uprave, održavanja i kontrole, vremenski obračunata amortizacija sredstava za rad.
Pored fiksnih troškova koji su uslovljeni kapacitetom i koji postoje i onda kada preduzeće ne , pojavljuju se i fiksni troškovi koji su uslovljeni neposredno proizvodnjom, kao što su: lični dohoci radnika koji upravljaju mašinama i drugim proizvodnim uređajima, lični dohoci inžinjera itd.
Visina ukupnih fiksnih troškova je stalna i od obima proizvodnje nezavisna. Međudtim, posmatrani u odnosu na jedinicu proizvoda, fiksni troškovi su. Što se intenzivnije koristi instalisani kapacitet preduzeća, fiksni troškovi po jedinici proizvoda biće sve niži, jer se ukupni fiksni troškovi preduzeća tada raspodeljuju na sve veći broj proizvoda. U odnosu na jedinicu proizvoda, fiksni troškovi su obrnuto srazmerni obimu proizvodnje.
S obzirom na ponašanje pripromenama stepena korišćenja kapaciteta, fiksni troškovi nisu istovetni. Mogu se podeliti u dve grupe:
• Apsolutno fiksni
• Intervalno ili relativno fiksni

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese