Odlomak

1. Navedite reči Benka Kotruljića i Carla Fustenberga i jedan od zaključaka ekonomskog samita održanog u Tokiju (09-10.02.2008.) i komentarišite ih u konteksu globalne finansijske krize. Objasnite pojam Audit-Audire a zatim obrazložite tretman bogatstva ili profitado perioda kraja srednjeg veka.
Benko Kotruljić prvi je opisao sistem dvojnog knjigovodstva razvijen u praksi u svom čuvenom delu „ O trgovini i savršenom trgovcu „ gde kaže: „ Trgovac ni u kom slučaju ne sme da se osloni na svoje pamćenje, već mora sve beležiti i o svemu voditi računa i kako svako nije obdaren izvanrednim pamćenjem, pribegava se knjigovodstvu, pomoću kojega, ne samo da se očuvaju i održe u sećanju obavljeni poslovi, već se, blagodareći njemju, izbegnu mnogi sporovi, sumnje i sramote.“
Na aktuelnosti nije izgubila ni poruka Carl Furstenberg-a: „ Akcionari su glupi i drski. Glupi jer svoj novac slepo poveravaju jednom preduzeću, a da nemaju, pri tome, dovoljnu kontrolu o upotrebi njihovih sredstava. Drski, jer za ovu glupost očekuju još i nagradu u obliku dividende.’’
Jedan od zaključaka sa ekonomskog samita, održanog 09-10.02.2008. u Tokiju je: „ U samom „jezgru osumnjičenih“ za finansijsku krizu na berzama, nalaze se najveće banke Wall Street-a, odnosno, „veliki investitori“ sa najuspešnijim finansijskim preformansama čija se „razbijačka praksa“ realizovala vođenjem „tajnog knjigovodstva“, čime su ohrabrivani, ali i zavođeni svi ostali investitori, ponajviše, oni sami.
Činjenica je da su procesi internacionalizacije i globalizacije učinili, da se kretanja na svetskim finansijskim trćištima odvijaju po zakonu „spojenih posuda“, odnosno, negativni trend na finansijskim tržištima, koji je, u prvom redu, zahvatio SAD, vrlo brzo se proširio i na ostale zemlje sveta, uzrokujući „duboke“ poremećaje finansijskog i celokupnog ekonomskog sistema ostalih zemalja. Za reviziju se, u engleskom govornom području koristi pojam „audit“, a reč potiče od latinske reči „audire“ što znači čuti, slušati. Originalno značenje reči auditor (revizor) u engleskom jeziku je, „onaj koji sluša“ i iz ovoga je izveden pojam audit (revizija), koji je, iako nastao u davna vremena, zadržan do današnjih dana. U samim počecima razvoja revizije, revizor je svoj posao obavljao, tako što je slušao usmeni izveštaj obveznika revizije.Bogatstvo je primarno bila neka vrsta nagrade za lojalnost državi, odnosno bogatstvo nije bilo u funkciji veštog preduzetništva ili mudrih poslovnih transakcija na osnovu kriterijuma isplativosti, tj. prihvatanja trgovine, samo ako je korist veća od troškova. Tek krajem srednjeg veka, sa pojavom velikih trgovačkih kuća u Italiji, zaživela je ideja o maksimalizaciji profita, a trgovanje se više nije svodilo samo na pojedince, trgovačke putnike, već je postalo kordinisano iz jednog centra .

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese