Odlomak

UVOD
Kuća od slame je danas sve popularniji način gradnje kuća, a verovatno je razlog u ekonomskoj računici. Slama je poljoprivredni višak i može se nabaviti po relativno niskoj ceni, a dobijena je vredna kombinacija izolacionih i statičkih svojstava
Ključne reči:    Kuća od slame, gradnja, niska cena

Mogućnosti koje pruža tehnika gradnje slamom gotovo su neograničene. Zid od balirane slame moguće je koristiti kao nosivi element, gde se konstrukcija krovišta sidri direktno na zidove. Češće se slama koristi kao ispuna, gde se strukturalni elementi objekta grade najčešće od drveta, ali u nekim slučajevima čak i od metala ili armiranog betona. Za razliku od nekih drugih građevinskih materijala, slama pruža mogućnosti izgradnje nepravilnih, organskih oblika koji neretko završavaju više kao umetničko delo, nego samo kao kockaste kuće na koje smo navikli. Kuća od slame može biti izvedena tako da potpuno izgleda kao objekat građen uobičajenim materijalima. Slama neprimetno ostaje među slojevima maltera i jedini dokaz njene prisutnosti je znatno niži račun za grejanje.
Slamnati zidovi se obavezno moraju obraditi kako bi se slama zaštitila od spoljnih uticaja. U tu svrhu se najčešće koristi malter na bazi kreča , a gde je to moguće, glineni malter predstavljaju izvrsnu jeftinu zamenu. Cementni malter potpuno je neprikladan za korišćenje u kombinaciji sa slamom, jer stvara paronepropusni sloj, i zid ne diše, odnosno onemogućen je prolaz viška vodene pare iz unutrašnjosti objekta ka spolja. To može uzrokovati kondenzaciju vlage sa unutrašnje strane zida, što rezultira truljenjem slame. Izbegavanjem upotrebe cementa, koji ionako nije poželjan materijal u ekološkom građevinarstvu, potpuno rešavamo problem.

 

 

Balirana slama

Balirana slama predstavlja izuzetan građevinski materijal. Pravi se od otpadnog proizvoda koji se može gajiti na održiv način u kratkom vemenskom periodu, biorazgradiva je i može svojom upotrebom pomoći pri više ekoloških problema. Lako se modifikuje, dovoljno je fleksibilna da se koristi na više načina, a opet dovoljno čvrsta i vremenski izdržljiva, i laka za održavanje. Pored toga, ne zahteva skupe i komplikovane alate ili specijalizovanu radnu snagu, lako se nabavlja i pristupačne je cene u većini delova sveta. U kontrast tome, moderni građevinski materijali mogu biti teški za izradu, da zahtevaju specijalne alate i radnu snagu, biti skupi, posedovati malo estetskog karaktera, često biti toksični i proizvoditi značajne količine zagađenja i otpada pri procesima proizvodnje, održavanja i uništavanja.
Dobre mehaničke osovine kao preduslov lakoće oblikovanja prostora

Gradnja balama ne mora da podrazumeva samo upotrebu stabljika žitarica već i konoplje, lana i drugih industrijskih biljaka. Dimenzije bala određene su standardnim formatiranjem poljoprivrednih bala u SAD: sa dvostrukom – 46×35/40×80/120cm i trostrukom vrpcom – 53x40x90/120cm. Težina bala se kreće od 18 do 45kg po komadu.
U poslednje vreme postaju uobičajene i bale većih dimenzija 1x1m; 1×1,2m; kao i 1,2×1,2×2,4m teške i do cele tone. Moguće je koristiti i okrugle bale u obliku valjaka prečnika 1,2 do 1,5m. Ovakve dimenzije pružaju projektantima veliki izbor u oblikovanju objekata i unutrašnjeg prostora.

Takođe, danas je u SAD moguće korišćenje i dodatno kompresovanih bala koje izdržavaju ukupni pritisak na konstrukciju i do 4MN. Zid od standardnih bala izdržava pritisak krovne konstrukcije do 900kg po dužnom metru zida, a onaj od dodatno kompresovanih i nekoliko puta više – 4,5 do 7t po metru zida. Predstavljene noseće karakteristike bez problema prihvataju opterećenje bilo kakve krovne konstrukcije i znatno će unaprediti dizajn objekata ovog sistema u narednom periodu. Kako bi se dodatno osigurala njihova nosivost, slama unutar bala je povezana u vertikalnom položaju, trakama ili vrpcama na svakih 8-10cm po visini. Ovakvo vezivanje dopušta i horizontalno sečenje motornom testerom kako bi se dobila željena visina elementa (kod prozora, nadvratnika, tavanice, itd).
Mehaničke karakteristike zidova od bala slame svrstavaju ih u masivni sistem gradnje što u ovom slučaju znači da projektant ima veliku slobodu u oblikovanju osnove objekta, pravca pružanja zidnih ravni i njihog oblika (valoviti, obli, potpuno ravni, itd).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese