Odlomak

Lokalna agenda 21 – Uloga u promociji i prihvatanju održivog razvoja

REZIME

Za usklađivanje i sprovođenje u delo lokalne strategije održivog razvoja, lokalne samouprave širom Evrope sve više koriste Lokalnu agendu 21. Reč je o procesu koji se sprovodi zajednički (partnerski), a cilj mu je unapređivanje kvaliteta života u lokalnim zajednicama uz istovremeno poštovanje ekoloških ograničenja.
Proces lokalne Agende je otvoren za sve koji su zainteresovani da učestvuju, jer svako ko je zainteresovan za kvalitet života u svojoj mesnoj zajednici može tome i doprineti pa bi mu se trebalo omogućiti  da to i ostvari. Lokalna agenda je plan akcija za sprovođenje ideja održivog razvoja na lokalnom nivou.

Ključne reči: Agenda 21, lokalna agenda 21, koncept, uloga, promocija, održivi razvoj.

 

 

 

1.  UVOD
Održivi razvoj je koncept koji teži poboljšavanju kvaliteta života time što udružuje: ekonomski razvoj, zaštitu životne sredine i društvenu odgovornost (slika 1). Ova tri faktora su međusobno povezana, nijedan od njih nije dovoljan sam po sebi, moraju postojati zajedno da bi omogućili jednostavan, ali stabilan oslonac. Suština koncepta održivog razvoja jeste usklađenost društvenog napretka i korišćenja prirodnih resursa.
Koncept održivog razvoja prvi put je zvanično upotrebljen kao mogući model razvoja 1987. godine u dokumentu Bruntland-Komisije pod nazivom “Naša zajednička budućnost”. Najčešće citirana definicija održivog razvoja je definicija koja kaže da održivi razvoj treba da zadovolji potrebe sadašnje generacije bez dovođenja u pitanje mogućnosti budućih generacija da zadovolje svoje potrebe.[1]
Suštinu koncepta čini interakcija razvoja i zaštite životne sredine i međusobne uslovljenosti i komplementarnosti društvenog blagostanja, razvojne politike i politike zaštite životne sredine koje uvažavaju zakonitosti ekoloških sistema

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Zaštita životne sredine

Komentari

Click to access the login or register cheese