Odlomak

PODUZETNIŠTVO

Poduzetništvo je američki fenomen. Početak 70-tih godina označava renesansu poduzetništva s pravim «boomom» (ogromnim brojem) malih poduzeća. Poduzetništvo označava postupak ulaganja kapitala u neku poslovnu aktivnost s ciljem da se ostvari profit (dobit), a organizacijski okvir u kojem se to ostvaruje je poduzeće, dok naziv poduzetnik označava ulagača kapitala.
Poduzetništvo kao koncept u ekonomiji jedina je alternativa razvoja društva i stvaranja bogatstva i blagostanja. Poduzetništvo se inače javlja u razdobljima velikih promjena, a danas je te korijenite promjene u ekonomiji, tehnologiji, društvu i ljudskom mišljenju izazvala treća tehnološka revolucija potkraj 50-tih godina u SAD-u i donosi promjene u gotovo svim područjima djelovanja života u društvu-znanosti, znanju, tehnologiji, poduzeću, tržištu, upravljanju, organizaciji. Otvara se velik broj malih firmi, oživljavaju svi atributi tržišne ekonomije. Ponovno oživljava poduzetništvo, što u prvi mah uzdiže čovjeka, njegovo znanje, sposobnost, kreativnost, a od poduzeća se zahtijeva brza adaptacija promjena, kvalitetnost, inovativnost, fleksibilnost. Poduzetništvo stoga postaje bitan činitelj uspješnog gospodarstva, a najviše se razvilo u onom zemljama gdje se zbilo blagostanje pučanstva na zavidnoj razini. To je Amerika, Japan, Zemlje tzv. Pacifičkog kruga Europske unije.
Poduzetništvo se često definira i kao ponašanje-poslovno ponašanje ljudi izuzetnih sposobnosti i osobnih karakteristika (kao osobina poslovnog čovjeka). Poduzetništvo se određuje i kao uvođenje nečeg novog – veže se za inovativnost – raditi nešto na drugi način ili neuobičajeno kombiniranje činitelja proizvodnje. Pronaći tržišne prilike i iskoristiti ih.

 

 

 

 

 

PODUZETNIK
Smatra se da je taj izraz poduzetnik «entrepreneur» iskovao Cantillon, 1755 g. I pod tim nazivom ga po prvi put uveo u ekonomsku teoriju.
1800. g., francuski liberalni ekonomist Jean Baptist Say, uveo je taj termin u širu uporabu.
Prevladava mišljenje da je poduzetnik uvijek pojedinac određenih svojstava, kreativan, inovativan, čovjek koji duh (energiju), koji poduzima određene poslovne poduhvate, te preuzima na sebe rizik i neizvjesnost za učinak tog poduhvata.
Odgovor na pitanje – tko je poduzetnik u suvremenom poimanju te riječi nije nimalo jednostavan, jer to može biti nosilac ideje, osoba koja ima poduzetničke sposobnosti da realizira taj poduhvat uz pomoć vlastitog talenta, znanja, umijeća i sposobnosti, ali s tuđim kapitalom. To znači da poduzetnik sa svojim ili tuđim kapitalom osniva poduzeće, preuzima posao, odgovornost i rizik u uvjetima neizvjesnosti i snosi posljedice (ostvaruje dobit (profit) ili propada (bankrotira)).

  • Poduzetnik je onaj koji kombinira činitelje proizvodnje
  • Poduzetnik je nosilac ideje
  • Poduzetnik je nosilac rizika, razvoja i promjena
  • Poduzetnik je inovator
  • Poduzetnik je ulagač kapitala (vlasnik, investitor)

 

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese