Odlomak

 
1.UVOD

1.1 Istorijat karatea

Od samog nastanka čoveka, sukob i borba bili su sastavni deo njegovog života. U početku borba za opstankom , a kasnije sukob interesa i želja za dominacijom, dovodili su do toga da se veština borenja vrlo ozbiljno proučavala. Gotovo u svim istorijskim spisima vezanim za nastanak borilačkih veština, kaže se da su koreni karatea bili u Indiji.

Dalja sistematizacija i razvoj ove veštine, dovodi do njenogog širenja u Kinu, odakle stiže na malo ostrvo pod imenom Okinava koje je imalo veliku ulogu u razvoju karatea, i konačno u Japan, gde dobija svoju današnju formu. Termin karate sastoji se iz dve reči, te-šaka i kara-prazan, tj.prazna šaka, što bi u slobodnijem prevodu predstavljalo veštinu borenja golim rukama, odnosno bez upotrebe oružja. Ovaj termin je prvi put upotrebio okinavljanski majstor Funakoši Gičin, i to 1929.godine. Sve do tada, egzistirali su različiti nazivi na različitim mestima u Kini, Okinavi i Japanu,a za manje više jednu te istu veštinu.

Slika 1. Velikani karatea
Upravo zbog toga Funakoši se smatra ocem modernog karatea. Ipak,u zavisnosti od mesta gde se vezbao, karate je imao izvesne različitosti, iz kojih su proistekli različiti stilovi kojih ima i dan danas: Vado-rju, Šito-rju, Šotokan, Gođu-rju…
Koliko je Funakoši Gičin imao važnu ulogu u propagiranju i širenju karate veštine,sjedne strane, utoliko je njegov sin Jošitaka, bio čovek iz senke, zadužen za tehničku stranu veštine. Malo je poznato daje upravo Jošitaka kreirao i ubacio u sistem vežbanja više tehnika koje se ranije nisu praktikovale i proučavale. Nažalost, u to vreme neizlečiva bolest, tuberkuloza, bila je kobna po Jošitaku, koji završava život sa svega 39 godina, ne stigavši da podigne sebe i karate na još viši nivo. Kratak kontakt tada sa Jošitakom, ostavio je veliki trag na čuvenog karate učitelja sensei Taiđi Kazea.

1
Nakon Drugog svetskog rata, upravo Kaze dolazi sa još nekoliko instruktora ( Hiroši Širai, Keinosuke Enoeda…) u Evropu, kako bi propagirali Šotokan karate. Jugoslovenski (tada) karate se vezuje za Kazea, pa je od samog početka na izvoru znanja i informacija, što ga za kratko vreme izbacuje u sam vrh evropskog karatea.

Slika 2. Karate do

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Diplomski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari

Click to access the login or register cheese