Odlomak

1.UVOD
U slučajevima kada jedna ili obje stranke traže razvod braka, očigledno je da su bračni odnosi znatno narušeni i vrlo je mali postotak osoba koje će u toj situaciji postići dogovor mirnim putem. Uostalom, razvod braka uzrokuje stres koji je po snazi na drugom mjestu (odmah ispod smrti partnera, odnosno bliske osobe). U takvim razdobljima krize pogotovo pate djeca. Obitelj se štiti Ustavom Republike Hrvatske kao ustavna kategorija. Upravo zato i postoji institut posredovanja kojim se pokušava zaštiti obitelj kao ustavna kategorija.

Pojam posredovanja u širem smislu je prvi definirao Edward Kruk kao: „Suradnički proces rješavanja sukoba u kojem dvjema ili većem broju strana u sukobu u pregovorima pomaže neutralna i nepristrana treća strana koja ih osnažuje da dobrovoljno postignu obostrano prihvatljiv sporazum o pitanjima u sporu. Posredovatelj strukturira i olakšava proces u kojem strane donose zajedničke odluke i određuju rješenja, na način koji zadovoljava interese svih uključenih u sporu.“

Prednosti posredovanja se kreću od jeftinijeg procesa raspada braka pa sve do osiguranja neprekidanih susreta roditelja i djece čije se otežavanje pojavljuje nerijetko kao nuspojava razvoda braka u nastojanjima jednog roditelja da vrši dodatni pritisak na drugog. Iz izvješća o radu pravobranitelja za djecu je vidljivo da su tijekom 2007. godine centri intervenirali u 1837 slučajeva u susretima i druženju djeteta i roditelja s kojim dijete ne živi U praksi je često i otežavanje ili onemogućavanje kvalitetnog ostvarenja ovog prava, pod različitim, neutemeljenim izgovorima i utjecajima od strane roditelja s kojim dijete živi, a kojima je dijete izloženo i koji mu se nameću.

Treba uočiti kako obiteljsko posredovanje nema posljedice samo za vrijeme trajanja razvoda braka, već seže upravo i nakon što razvod stupi na snagu. Tako se iz izvješća također vidi da je iskustvo centra za socijalnu skrb pokazalo da kada se postupak posredovanja uspješno primjenjuje prije razvoda braka, rezultira zaustavljanjem početnog manipuliranja djecom u smislu onemogućavanja susreta i druženja.

Stoga, počevši od umanjenja stresa kod stranaka u razvodu braka pa do zaštite i osiguranja normalnog i zdravog razvoja najmlađih te , obiteljsko posredovanje je jedan od ključnih elemenata u bračnom pravu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Pravo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese