Odlomak

UVOD

Antičke Olimpijske igre su trajale od 776 p.n.e. pa do 353 godine kada su zvanično ukinute međutim Olimpijski duh i olimpijska ideja nisu umrli.
U 17. veku u Engleskoj su počele da se održavaju Kotsvoldske igre, sportske priredbe donekle slične drevnim starogrčkim igrama. Zanimanje za oživljavanje olimpijskih igara raslo je kako su iskopavanjima nemačkih arheologa, sredinom 19. veka otkrivani ostaci antičke Olimpije. Tokom sledećih decenija slična sportska događanja organizovana su u Engleskoj i u Grčkoj. Grčki filantrop Evangelios Zapas je sponzorisao organizovanje igara posvećenim antičkim Olimpijskim igrama koje su se prvi put održale 1859. na gradskom trgu u Atini. Zapas je platio obnovu antičkog stadiona Panatinaiko, koji je prvi put korišćen za Igre 1870. Isti stadion je korišćen i za Prve moderne Olimpijske igre 1896. Na ovim igrama su se takmičili sportisti iz Grčke i Osmanskog carstva. Engleski lekar Vilijam Peni Bruks je u drugoj polovini 19. veka pokrenuo Godišnje igre Venločkog olimpijskog društva. Te Igre 1890. godine posetio je francuski baron Pjer de Kuberten.
Nekako u isto vreme Kuberten je istraživao razloge francuskog poraza u Francusko–pruskom ratu (1870. -1871.). Zaključio je da je razlog poraza u tome što francuski vojnici nisu imali potrebnu fizičku pripremljenost, pa je nastojao to poboljšati. Kuberten je takođe želeo da zbliži narode, t. j. da se svetska omladina takmiči na sportskom, a ne na bojnom polju. Tako je ideja o oživljavanju olimpijskog duha ponovo dobila svoj najdublji smisao.

 

 

 

 
PREDMET,CILJ I ZADACI RADA

Predmet ovog rada su Olimpijske igre.Nas cilj i zadatak jeste da ovim radom upoznamo Olimpijske igre od dana nastanka pa do danas.

 

 

 

 

 

OLIMPIJSKI PLAMEN
Olimpijski plamen je simbol večne vatre koja potiče iz poznatog grčkog mita o Prometeju koji je ukrao vatru sa svetog ognjišta u Olimpu. Ta vatra je pripadala bogu Zevsu, a Prometej je ukrao kako bi je poklonio ljudima. Prvi put je Olimpijski plamen goreo u Amsterdamu na modernim Olimpijskim igrama. Palemen je goreo tokom celog trajanja igara, ali je upaljen i ugašen bez ikakve ceremonije.
Svetskoj javnosti gotovo je nepoznato da su nošenje Olimpijske baklje od drevne Olimpije do mesta na kome se održavaju Olimpijske igre prvi organizovali nacisti u čast Berlinskih Olimpijskih igara iz1936. godine – da bi “dokazali” da postoji neposredna veza između helenskog društva, duhovne kolevke evropske civilizacije, i nacističkog režima.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari

Click to access the login or register cheese