Odlomak

Porijeklo i rasprostranjenost

Smatra se da je čovjek počeo uzgajati orah još na samom početku bavljenja zemljoradnjom, kvalitetnije je plodove sakupljao u šumi i sijao je na okućnicu. Vjeruje se da je se orah prvo počeo uzgajati u Kini, zatim u Japanu i Indiji a nakon toga na obalama sredozemnog mora gdje ga prvo gaje Grci (zbog čega se i javlja naziv ” Grčki orah”) od Grka su ga preuzeli Rimljani a oni su ga proširili po čitavoj Europi. Najstariji podaci o uzgoju oraha potiču još iz vremena prije naše ere.
Dvadeset  jedna vrsta oraha ima areal rasprostranjenosti u sjevernoj umjerenoj klimi Starog svijeta u području od jugoistočne Evrope do Japana, a u Novom svijetu od jugoistočne Kanade do Kalifornije na zapad i Argentine na jug.
Azija sa proizvodnjom je najveći proizvođač sa 655.000 tona, zatim slijede Evropa sa 292.000 tona i Sjeverna Amerika sa 266.000 tona. Po zemljama najveći proizvođači su: SAD, Kina, Turska, Iran, Ukrajina, Rumunija, Indija, Francuska, itd. U Crnoj Gori oraha najviše ima u Polimlju i dolinama Morače i Zete.

 

Sistematsko mjesto oraha

Red : Juglandales
Familija : Juglandaceae
Rod : Juglans
Vrsta : Juglans regia
Opisano je oko 15 vrsta oraha rasprostanjenih u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi. U okviru roda Juglans najveći privredni značaj ima vrsta Juglans regia – običan, domaći orah. Znatno manji značaj ima vrsta Juglans nigra.

 

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese