Odlomak

PREDMET I ZADATAK ORGANIZACIJE VOĆARSKO VINOGRADARSKE PROIZVODNJE      

Organziacija voćarsko-vinogradarske proizvodnje – kao naučna disciplina bavi se izučavanjem zakonitosti, principa, načela i metoda u oblasti organizacije i ekonomike pojedinih linija voćarsko-vinogradarske proizvodnje, a osnovni cilj joj je da omogući postizanje optimalnih finansiskih efekata pri podizanju voćnog i loznog sadnog materijala, zasnivanja zasada i redovnoj proizvodnji voća i grožđa.
Svaka proizvodnja se može organizovati na više načina, ali je potrebno odabirati onaj način organizacije proizvodnje koji omogućava postizanje najvećeg stepena ekonomičnosti, rentabilnosti i produk. rada. Povoljni finansiski efekti proizvodnje mogu da se ostvare samo neprekidnim praćenjem i ispitivanjem različitih proizvodno-ekonomskih činilaca proizvodnje.
Savremeno organizovana proizvodna jedinica u poljoprivredi sve više poprima industriski karakter, i njena organizacija postaje sve složenija; ukoliko organizator procesa proizvodnje više primenjuje naučne metode rada i više koristi savremena naučna dostignuća i praktična iskustva u organizaciji proizvodnje, utoliko uspešnost proizvodnje je veća.
Proizvodnju je potrebno organizovati na taj načina da se omogući potpuno usklađivanje svih proizvodnih jedinica, posebno onih kod kojih se ispoljava visok stepen uslovljenosti, kada je reč o vremenu izvođenja pojedinih radnih procesa, potrebnoj radnoj snazi, opremi, finansiskim sredstvima… gde često i najmanja neusklađenost može da se odrazi na finansiskih rezultat.
Međutim i najbolja izvedena organizacija proizvodnje, nije uvek optimalna, jer zavisi od činilaca od kojih zavisi stepen ekonomičnosti, rentabilnosti i produktivnosti rada; organizaciju proizvodnje moramo stalno usklađivati i menjati kako bi se i pri promenjenim uslovima postigao visok stpen ekonomičnosti, rentabilnosti i produktivnosti rada.
U okviru polj. preduzeća organizacija proizvodnje može se posmatrati:

  1. širem smislu – organizacija proizvodnje obuhvata: izbor i usaglašenost delatnosti preduzeća, izbor strukture proizvodnje, organizaciju zemljišne teritorije, organizaciju preduzeća;
  2. u užem smislu – organizacija proizvodnje obuhvata: organizacije pojedinih procesa i operacija koje su neposredno vezane za proizvodnju sličnih proizvoda; ovo je istovremeno i osnovni sadržaj predmeta organizacije voćarsko-vinogradarske proizvodnje, prema tome u pitanju su linije proizvodnje koje imaju mnogo zajedničkih karakteristika, sličnu tehnologiju proizvodnje…

Posle organizacije u širem smislu, pristupa se organizaciji proizvodnje voća i grožđa u užem smislu, tj. radnih procesa i operacija, koje su neposredno vezane za datu proizvodnju (organizacija u širem i užem smislu se nadovezuju i čine jedinstvenu celinu).
Organizacija i ekonomika voćarsko-vinogradarske proizvodnje, kao primenjena naučna disciplina oslanja se na više drugih naučnih disciplina: dostignuća biotehničkih naučnih disciplina (voćarstva i vinogradarstva, poljop. mašina), koristi se i najnovijim dostignućima u oblasti agrotehnike, savremene mehanizacije i hemizacije, organizacije rada i sl.
U okviru predmeta Organizacije voćarsko-vinogradarske proizvodnje proučavaju se uglavnom sledeća pitanja: privredno-ekonomski značaj i rejonizacija voćarsko-vinogradarske proizvodnje, osnovne specifičnosti ove proizvodnje, stanje i tendencije razvoja proizvodnje voća i grožđa u svetu i u našoj zemlji, razvojne faze, karakteristike pojedinih tipova zasada, činioci uspešnosti, organizacija zemljišne teritorije, organizaciono-ekonomska razmatranja pri proizvodnji voćnog i loznog sadnog materijala, podizanje zasada i redovnoj proizvodnji, organizacija važnih radnih procesa i dr.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Komentari