Odlomak

 

Planiranje jeste osnovna i polazna funkcija menadžmenta i kao takva predstavlja osnovu za obavljanje drugih menadžerskih aktivnosti: organiziranja, vođenja i kontrolisanja koje zavise od izrađenih planova.
Planiranje postavlja standarde i predstavlja standarde za ostale faze procesa menadžmenta.
Uticaj planiranja na ostale faze menadžmenta možemo uporediti sa uticajem jedinice na tri nule, koje bez jedinice na početku nemaju vrednosti.
Tako i ostale funkcije menadžmenta, bez prethodno definisanog plana, cilja i strategije koju preduzeće treba slediti, ne mogu funkcionisati korektno.
Planiranjem se dobije poželjna slika budućih okolnosti, uzimajući u obzir trenutno raspoloživa sredstava, prošla iskustva i druge faktore.
„Bez vrhunskog predviđanja, nema ni vrhunskih rezultata“ jeste glasilo mnogih menadžera, i navedeno pravilo je u mnogim slučajevima potvrdila i praksa.
Planiranjem se kao uopštenim procesom obezbeđuje osnova za sve organizacione aktivnosti, počevši od sasvim uobičajenih svakodnevnih aktivnosti do složenijih strateških.

1. POJAM I ANALIZA FUNKCIJE PLANIRANJA
Planiranje je temeljna i polazna funkcija menadžmenta.
Planiranje je proces koji uključuje izbor zadataka i ciljeva te akcija za njihovo ostvarivanje i zahteva odlučivanje, odnosno izbor između alternativnih budućih smerova delovanja.
U osnovi, planiranje sadrži dijagnozu poslovnog položaja preduzeća, određivanje pravca delovanja, ciljeve koje na tom putu treba ostvariti, strategiju koju treba izabrati za ostvarenje tih ciljeva te menadžersko odlučivanje u svim tim fazama.
Planiranje predstavlja most između sadašnjeg i željenog položaja preduzeća.
Bez planiranja poslovanje je prepušteno slučaju.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 14 stranica
  • Osnovi teorije sistema i upravljanja Prof. dr Suzana Pavlović
  • Školska godina: Prof. dr Suzana Pavlović
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekologija
  • Srbija,  Beograd,  Visoka zdravstvena škola strukovnih studija  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese