Odlomak

Prikazivanje platnog bilansa u različitim oblicima menjalo se tokom istorije, u zavisnosti od toga kako se menjala robna i finansijska struktura medjunarodnih ekonomskih odnosa.
Tako na primer, u doba merakantilizma, potreba za razlikovanjem platnog od trgovinskog bilansa nije se osećala, zato što su se trgovinske transakcije obavljale uglavnom uz istovremeno plaćanje zlatnim svetskim novcem.
Praktično je izvoz i uvoz bio jednak prilivu i odlivu zlata, odnosno poklapao se sa obimom medjunarodnih plaćanja zemlje. U razvoju kapitalizma i medjunarodnih kreditnih odnosa, kretanje robe i novca u ekonomskim odnosima zemlje sa inostranstvom, više se ne poklapa.
Javila se potreba da se statistički registruju i robne i finansijske transakcije sa inostranstvom, nezavisno od načina finansijske likvidacije, a na drugoj strani bi se iskazivali svi oblici medjunarodnih plaćanja jedne zemlje u odredenom vremenskom periodu. Takvi dvostrani pregledi ekonomskih transakcija sa inostranstvom, dobili su naziv platnog bilansa, prvi put u Velikoj Britaniji – sredinom 19 veka.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese