Odlomak

UVOD

Korupcija je problem s kojom se suočava svaka država od samog svog nastanka. Njeni uzroci i njeno ispoljavanje je veoma mnogobrojno, a posledice i tragovi ovog zla su vidljivi u skoro svim segmentima društva i ogledaju se pre svega u nepoverenju u instituciji, narušavanju sistema vrednosti, nesigurnosti i dezorijentisanosti. Ona utiče na ostvarivanje osnovnih ljudskih prava, naročito principa zakonitosti, jednakosti i ravnopravnosti. U modernim državama korupcija je veoma opasna, jer šteti u obavljanju društvenih poslova, snižava potreban nivo morala i sudstvo čini gotovo neefikasnim. Korupcija se izuzetno razvijena u zemljama gde postoji dugogodišnja ekonomska i politička kriza, siromaštvo.
Danas slobodno možemo tvrditi da korupcija predstavlja sastavni deo privrednog i društvenog života na prostorima Zapadnog Balkana. Na čelu liste najkorumpiranijih ljudi nalaze se političari, moćni poslovni ljudi, pripadnici pravosudnih i policijskih organa, znači skoro svi oni od kojih bi se očekivalo da svojim delovanjem utiču na smanjenje ove društvene bolesti.
Na teritoriji čitavog Zapadnog Balkana, isto tako i na čitavoj Istočnoj Evropi, korupcija ima duboke korene zbog nekadašnjih socijalističkih režima, koji su pogodovali njenom razvoju. Kako je kriza uvek bila veća, tako se korupcija uvek širila a država propadala. Dragoljub Mićunović, sprski političar i filozof je u predgovoru studiji Korupcija u Srbiji naveo: „kada korupcija dobija enormne dimenzije , kada prodre u sve službe, institucije i ustanove, kada uđe u sve pore društva, nastaje ubrzano truljenje svega.” ,
Pošto je korupcija jedan veliki društveni, politički i ekonomski problem u Srbiji, predmet ovog seminarskog rada biće izučavanje različitih vrsta korupcije u javnom sektoru Srbije. Cilj ovog rada je da se ukažu najznačajniji oblici korupcije i njenog suzbijanja. Analiziranje koruptivnog zla i izučavanje onih koji bi trebali da se bore protiv njega.
prebacivali svoje firme i bankarske račune u fiskalna rajska ostrva, koje danas već nije prihvaćeno od strane država.
Korupcija trese i zemlje nekadanje SFRJ. Problemi u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji su manje više slični, ali ipak NVO “Transparentnost Srbija saopštila je da je Srbija u 2012. godini pola koraka nazadovala u borbi protiv korupcije i da prema listi koju pravi NVO “Transparentnost”, Srbija se nalazi na 80. mestu u svetu po borbi protiv korupcije i da je u toj godini imala najgore statistike korupcije od svih ostalih jugoslovenskih država. Prema podacima te organizacije čak trećina bruto društvenog proizvoda Srbije završava u džepovima pojedinaca umesto da se uliva u državnu kasu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Pravo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari