Odlomak

Uvod

O ulozi ambalaže skoro da je suvišno govoriti. Funkcija ambalaže je zaštitna, skladišno-transportna, prodajna i upotrebna. Zadnja dva pojma nisu značajna toliko za ovaj seminarski rad, tako da će fokus interesovanja biti na zaštitinoj i skladišno-transportnoj funkciji. Ovdje dolazi do upotrebe pomoćnih ambalažnih oblika. Cilj ovog seminarskog rada je da ukaže na potrebu upotrebe pomoćnih ambalažnih materijala i oblika u komercijalne svrhe. U nastavku ću to i pokušati na što jednostavniji način i da pokažem.

 

 

 

Pomoćni ambalažni oblici

U uvodu ovog rada sam već spominjao osnovne funkcije pomoćnih ambalažnih oblika. U ove oblike ubrajamo:

1)    Ambalažu za omotavanje
2)    Ambalažu za označavanje
3)    Ambalažu za oblaganje i jastučenje
4)    Ambalažu za otvaranje i zatvaranje
5)    transportnu ambalažu

Svaka od ovih ambalaža može biti od istih materijala koji se koriste u izradi osnovnih ambalažnih oblika. Značaj pomoćnih ambalažnih oblika je veliki, ako ne i veći od osnovnih oblika. To što neki proizvod izgleda lijepo ne znači ništa ako se kvalitet proizvoda gubi u pakovanju, transportu i skladištenju istog.

 

 

 

Ambalaža za omotavanje

Ova vrsta ambalaže je skoro pa uvijek napravljena od polimernih i kombinovanih materijala. Pored toga što proizvodi mogu biti zapakovani u polimer ili kombinovani materijal kao osnovnu ambalažu, naći ćemo je i u pomoćnim ambalažnim oblicima. Cilj ove ambalaže je kao i kod svih pomoćnih ambalažnih oblika, a to je prvenstveno zaštita prilikom skladištenja i transporta. Navešću nekoliko oblika i vrsta polimernih ambalažnih oblika.

 

 

 

Strech folija

Omatajuće strech folije su tanke, uglavnom prozirne, visoko rastezljive folije, a koriste se za omatanje različitih vrsta proizvoda(slika1.). Odlikuje ih velika istezljivost, visoka moć omatanja i visoka otpornost na trganje i bušenje. S omatajućom strech folijom dobivamo veliku tvrdoću zapakiranog proizvoda, zaštitu od prašine i stabilnost palete. Troškovi utrošenog materijala ienergije po jedinici proizvoda su niski, a istovremeno pružaju optimalnu zaštitu. Folija je namijenjena strojnom i ručnom omatanju, upotrebljava se u industriji, za opću upotrebu i u kućanstvima. Nude se različiti tipovi folija, ovisno o njihovoj namjeni (ručne, strojne, mini strech folije, folije za kućanstvo) sa svojstvima koja zahtijeva određeni tip proizvoda (mehanička zaštita, veća istezljivost, obojenost, ljepljivost). Omatajuće folije omogućavaju sigurnu, čistu I okolišu prihvatljivu zaštitu proizvoda.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Grafičko inženjerstvo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari