studenti
Mesto za uspešne studente

Postavljanje hipoteza i utvrđivanje nacrta istraživanja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Svako naučno istraživanje podrazumeva sistematsko proučavanje pojava i procesa koji se odigravaju u prirodi i društvu. Takvo sistematsko proučavanje nije moguće bez primene objektivnih instrumenata za prikupljanje, obradu i analizu podataka i bez primene naučnih metoda za izvođenje zaklјučaka, pravilnosti i zakonitosti o svojstvima predmeta istraživanja.
Upravo zato, sva sistematska naučna proučavanja zahtevaju da se unapred planiraju i projektuju, odnosno da se u jednom naučnooperativnom i planskom dokumentu, nazvanom projekat istraživanja unapred osmisli način sticanja naučnog saznanja, koje će predstavljati logički strukturiranu celinu, racionalnih i svrsishodnih, međusobno saglasnih i funkcionalno povezanih stavova, sudova i zaključaka o predmetu istraživanja.
Opšta metodologija naučnog istraživanja definisala je naučne standarde, pravila i procedure po kojima se izrađuje projekat naučnog istraživanja. Projekat naučnog istraživanja ima standardnu strukturu elemenata projekta koja se sastoji od:
a) nacrta naučne zamisli;
b) planova istraživanja, i
v) instrumenata istraživanja, uključujući i plan sređivanja i obrade podataka.
S obzirom na brojne teškoće na koje nailaze mladi istraživači u zasnivanju nacrta naučne zamisli u svojim master radovima i doktorskim disertacijama, naučnoj i stručnoj javnosti ponuđena su prva tri elementa strukture nacrta naučne zamisli projekta istraživanja: formulaciju problema istraživanja, određivanje predmeta istraživanja i formulisanje naučnih i društvenih ciljeva istraživanja.

.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.