Odlomak

Posmatrajući različite definicije „Projekta“ u domaćoj i stranoj literaturi možemo zaključiti šta su to zajedničke karakteristike baš svakog projekta. Projekat je pre svega jedan poduhvat ili napor učinjen u cilj kreiranja jedinstvenog proizvoda ili usluge. Jedna od ključnih karakteristika projekta je njegova privremenost, odnosno svaki projekat ima definisan početak i kraj. Privremenost ne podrazumeva kratkotrajnost, već ograničeno trajanje koje može biti nekoliko sati, dana, a često i nekoliko godina. Privremenost kao karakteristika projekta nikako se ne reflektuje na rezultat, jer je stvaranje trajnih rezultata najčešći cilj. Ono što je važno je da kraj projekta označava onaj trenutak kada su postignuti svi definisani ciljevi.
Upravljanje projektima je specijalizovana disciplina savremenog menadžmenta koja se bavi upravljanjem raznovrsnim projektima u cilju poboljšanja efikasnosti njihove realizacije. Uopšteno možemo reči da upravljanjeprojektima predstavlja primenu znanja, veština, alata itehnikaradi postizanja definisanih ciljeva u okviru dogovorenog vremenskog plana, resursa i budžeta. Upravljanje kao složen sistem faza i podfaza, prevashodno podrazumeva planiranje, organizovanje, vođenje i kontrolu svih materijalnih i nematerijalnih elemenata koji čine jedan projekat. Jedino kroz dobro upravljanje se obezbeđuje uspešnost realizacije projekta i ostvarenje cilja.
Cilj ovog projektnog zadatka je da se napravi sveobuhvatna osnova, koja je ključna za fazu planiranja i početak upravljanja svakim projektom. Projekat samozapošljavanja stanovništva u ruralnim sredinama je rezultat želje autora da se ova mogućnost na stručnoj osnovi razradi kroz jedan konkretan projektni zadatak. Potencijali za razvoj seoskog ili ruralnog turizma u Srbiji su veliki. Naša sela obiluju prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim znamenitostima i na njihovom području ili u neposrednoj blizini održavaju se brojne manifestacije. Takođe, veći deo ukupne teritorije Srbije zauzima ruralno područje na kojem živi preko 40% ukupnog broja stanovnika. Istovremeno, upravo se na ruralnim destinacijama neguju narodni običaji, narodna radinost i stari zanati koji privlače sve veću pažnju zainteresovanih posetilaca.U ovom prvom koraku razmatraće se razvijanje smeštajnih kapaciteta i proizvodnja hrane kao jednog dela seoskog turizma, a velikog potencijala za samozapošljavanje.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 19 stranica
  • Upravljanje projektima Dr Robert Molnar
  • Školska godina: Dr Robert Molnar
  • Seminarski radovi, Skripte, Marketing/PR
  • Srbija,  Zrenjanin,  Visoka tehnička škola strukovnih studija u Zrenjanjinu  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari