Odlomak

Kućište
Svi dijelovi računala, osim vanjskih (monitor, miš, tipkovnica, pisač itd.) smještaju se u kućište. Sa prednje strane kućišta nalaze se optički uređaji, disketni uređaj (floppy), tipke za uključivanje i resetiranje računala i signalne lampice, a sva moderna kućišta imaju i audio i USB prednje priključke. Na stražnjoj strani se nalaze priključci matične ploče, priključci raznih kartica (grafička kartica, modem…) te priključak na napajanju računala.Najčešći materijali od kojih se izrađuju kućišta su čelik (u obliku tankog lima) i plastika a moderna kućišta se sve više izrađuju i od aluminija, pleksiglasa i drugih materijala.

Veličine i oblici kućišta – Kućišta možemo podijeliti na desktop (vodoravna, polegnuta) i tower (okomita, uspravna). Tower kućišta se dalje dijele na Microtower, Minitower, Miditower i Bigtower. Također su dosta popularna i barebone kućišta u obliku kocke.Kućišta su prilagođena oblicima (formatima) matičnih ploča tako da se koriste nazivi ATX kućišta, mATX kućišta itd. U donjoj tablici možete vidjeti kapacitet tower kućišta. Proizvođači kućišta – Kod nas su poznati Thermaltake, Silverstone, Chieftec, Codegen, AOpen, Coolermaster, Neon, Mode com i dr.

Case modding je naziv za promjenu standardnog izgleda i oblika kućišta. Case modding je svakim danom sve popularniji i već postoji puno web stranica koje se bave ovom temom npr. Exclam.Najčešće promjene se odnose na stavljanje prozora na stranice kućišta, stavljanje kabela u raznim bojama ili svijetlećih, stavljanje vodenog hlađenja na komponente itd.

U trgovinama možete kupiti kućišta sa već ugrađenim napajanjem ili bez njega. bolja kućišta imaju već ugrađene ventilatore, display-e koji prikazuju temperaturu pojedinih komponenti itd. Nije preporučljivo štedjeti na kućištu računala jer je ta komponenta jednako važna kao i ostale. Ako kupite loše kućište brzo ćete uvidjeti probleme sa tankim limom koji prenosi vibracije, lošom zvučnom izolacijom, lošom cirkulacijom zraka, slabim napajanjem, nedostatkom prostora itd.
Često ćete na kućištima vidjeti razne naljepnice. Uobičajeno je to logo proizvođača, logo procesora (npr. AMD Athlon64), logo operativnog sustava (npr. Designed for Windows XP) itd.
Napajanje (PSU – Power Supply Unit). Napajanje pretvara ulaznu izmjeničnu struju u istosmjernu struju niže voltaže. Uobičajene voltaže su 3.3, 5 i 12 volti. 12 V koriste motor tvrdog diska i ventilatori a 3.3 i 5 volti digitalni krugovi u računalu.

Pritiskom na tipku power na kućištu računala mi u stvari šaljemo računalu 5 voltni signal da se uključi. Operativnim sustavom možemo poslati signal napajanju da se isključi a novije matične ploče i chipseti dozvoljavaju i kontroliranje brzine okretanja ventilatora na napajanju.
Standardi napajanja – Postoji više standarda napajanja. Danas se uglavnom koriste ATX ili noviji ATX2 standard a na stariji AT standard možete naići u starijim računalima.Ostali standardi su PC/XT, Baby AT, LPX, NLX, i SFX. Također postoje i micro verzije određenih standarda a koriste se uglavnom u manjim računalima.Za prijenosna računala se većinom koriste napajanja u obliku adaptera.
Postoji mnogo proizvođača napajanja a najpoznatiji su Antec, Tagan, Enermax, AOpen, Hiper, Frontier, Chenbro, Thermaltake ili od jeftinijih MSI, Codegen, Smartbox, Delux itd.
Besprekidna napajanja su napajanja koja se koriste kada je važno da u slučaju nestanka električne energije ne ostanemo bez važnih podataka ili onoga na čemu trenutno radimo. Ta napajanja imaju u sebi bateriju i u trenutku nestanka el. energije u djeliću sekunde preuzimaju na sebe opskrbu računala strujom dok mi ne spremimo sve što nam je važno. Bolje i skuplje verzije ovih napajanja brže reagiraju i duže napajaju energijom. Na našem tržištu su poznata APC i Belkin besprekidna napajanja.
Koliko snažno napajanje trebam? Ovo je jedno od češčih pitanja.Snaga napajanja se izražava u vatima (W).Ovdje ćemo navesti koliko troše pojedine komponente i to maksimalne vrijednosti.

 

 

Matična ploča
Matična ploča (Motherboard ili Mainboard) je osnovna komponenta računala na koju se vežu ostali dijelovi računala. O kvaliteti matične ploče zavisi kakve će performanse (brzinu i stabilnost) imati računalo, koju vrstu procesora, memorije itd će se moći ugraditi u računalo. Novije i bolje matične ploče imaju već u sebi ugrađene (integrirane) neke komponente kao što su npr. zvučna, grafička, mrežna kartica u obliku čipa. Kod starijih matičnih ploča ove dijelove je trebalo kupiti u obliku kartice i ugraditi.

Dijelovi matične ploče:

 • Chipset se sastoji od dva dijela Northbridge-a i Southbridge-a a brine se za komunikaciju procesora sa ostalim komponentama.
 • Socket je utor za procesor. Prije se u starijim računalima koristio i slot u kojem je procesor stajao okomito u odnosu na matičnu ploču.
 • Memorijski utori ili slotovi – u njih se umeću memorijski moduli.
 • PCI utori – u njih možete umetnuti razne kartice kao npr. TV karticu, zvučnu karticu, mrežnu, modem itd.
 • PCI Express x1 utori su novi standard tj. novija verzija PCI utora.
 • IDE priključci služe za spajanje tvrdih diskova i optičkih uređaja (CD-ROM) na računalo.
 • SATA priključci – na njih spajamo SATA tvrde diskove
 • Floppy priključak je sličan IDE priključcima samo je nešto manji a služi priključivanju Floppy-ja na računalo.
 • AGP i PCI Express x16 su utori za grafičku karticu. PCI Express je novi standard dok AGP pomalo izlazi iz upotrebe.
 • Power priključak je priključak za napajanje. Novi standard je ATX2 dok ATX pomalo izlazi iz upotrebe.
 • Baterija čuva podatke o BIOS-u i sistemski sat dok je računalo isključeno.
 • Front Panel priključci – na njih spajamo tipke za uključivanje i reset računala kao i LED diode (lampice koje svijetle na prednjoj strani kućišta).
 • Bios jumper tzv. clear CMOS služi za resetiranje BIOS-a. Premještanjem jumpera iz jednog položaja u drugi na kratko vrijeme resetiramo BIOS na tvorničke postavke.
 • BIOS (Basic Input/Output System) je ustvari flash memorija koja upravlja osnovnim funkcijama računala. U BIOS-u možemo podesiti mnoge parametre rada računala i na taj način ga ubrzati ili učiniti stabilnijim. Sve više novih matičnih ploča ima i rezervni BIOS tako ako dođe do greške u BIOS-u sustav se podigne sa rezervnog a da i ne primjetite.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Skripte

Komentari