Odlomak

Rezime

Tim predstavlja oblik funkcionisanja i rada preduzeća kakav zahteva svaka savremena kompanija izgrađena na temeljima biznisa postglobalizacionog perioda. Kao sklad sinergijskih veština nekolicine ljudi, on je efikasniji i efektivniji od svih dosadašnjih oblika poslovanja, pa predstavlja neiscrpan potencijal za razvoj i pospešenje svakog biznisa, posebno onog u malim i srednjim preduzećima.
U redovima koji predstoje, biće detaljnije obrađena tema iz Naslova rada: Timski rad u malim i srednjim preduzećima, kroz definisanje pojma “timski rad”, pa izlaganje osnovnih vrsta timova i njihovih glavnih karakternih crta, te dizajniranje (kreiranje) tima, rešavanje krize u preduzeću timskim pristupom, i na kraju, značaj tima u malim i srednjim preduzećima.
Ključne  reči:    Timski rad; Timovi; Preduzeće; Malo i srednje preduzeće; Biznis; Menadžment.

 

 
UVOD

Danas, u doba oporavka od Svetske ekonomske krize, započete krajem 2008. godine, i stalno prisutne opasnosti od nastanka nove, posebna pažnja se posvećuje očuvanju i jačanju tima u preduzeću, jer on čini nezaobilaznu kariku u ostvarivanju poslovnog rezultata i uspeha preduzeća. Turbulencije u poslovnom okruženju, te nestabilno tržište i inflacija, svako iole uspešno preduzeće može poljuljati i uništiti ga za jedan dan. Jedan čovek ne može da upravlja i organizuje poslovanje, a njegova organizacija se zato “račva” na nekolicinu segmenata, sektora, grupa ljudi.
Tim je manja grupa ljudi koji poseduju komplementarne veštine, koje su posvećene zajedničkoj svrsi i rešavanju postavljenih ciljeva preduzeća. U timu se radi, pre svega zbog: sinergetskog efekta, brainstorming-a, kreativnog pristupa rešavanju problema, osećanja podeljene odgovornosti, te više urađenog posla za manje vremena.
Timski rad jeste visoko vrednovana veština na radnom mestu. Raditi zajedno radi dostizanja zajedničkih poslovnih ciljeva čini vrednosnu osnovu svakog timskog rada. Timski rad svakom, a prvenstveno preduzeću male i srednje velčine omogućava: konstantno poboljšanje kvaliteta rada, veću produktivnost, manje gubitka u radu, manje odsustvovanja sa posla, pa zadovoljstvo radom,  bolju komunikaciju među zaposlenima, zapošljavanje novih kadrova, rast samopouzdanja zaposlenih (zbog osećaja pripadnosti timu), i razvijanje takmičarskog duha.
Timski rad danas predstavlja ključ modernog menadžmenta i ključ za rešavanje krize u slučajevima kada je “alarmiran“ krizni menadžment. Svaki iole uigran tim je jači i korisniji od pojedinca, zahteva manje rada, manje trošenja resursa preduzeća, manje utrošenog vremena, a donosi zadovoljavajuće rezultate poslovanja. Pojedinci u timu moraju da poznaju: sebe i svoje dobre i loše osobine vezane za zadatak koji obavljaju, i članove tima i njihove dobre i loše osobine.
Zato, timski rad i obučen menadžment čine osnovne preduslove uspeha svakog malog i srednjeg preduzeća XXI veka.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese