Odlomak

 

Ulazno-izlazni uređaji služe i za ulaz i izlaz podataka iz računala.Pretežito su to uređaji za trajno pohranjivanje podataka odnosno vanjske memorije. Najrašireniji uređaji za trajno pohranjivanje podataka su različiti oblici diskova ,izgrađeni u magnetskoji ili optičkoj tehnologiji.
Podaci u okolini računala, primjerice zvuk, slika, pokret, temperatura,
gotovo uvijek su u obliku nepogodnom za izravan unos u računalo. Te podatke treba prikladnim pretvornicima (senzorima) i njima prigrađenim
sklopovima pretvoriti u električne signale prihvatljive računalu.
Izlazni uređaji podatke iz računala pretvaraju u oblik prihvatljiv okolini. Ta okolina mogu biti ljudi, pa su to onda prikazi u vizualnom ili
zvučnom obliku, ili strojevi ako su prikazi u obliku električnih veličina,
primjerice napona ili struje. I u jednom i u drugom primjeru zadaća je
izlaznih uređaja brzo, jeftino i djelotvorno pretvaranje digitalnih električnih
signala iz računala u oblik prihvatljiv okolini.
Svako je računalo opremljeno barem jednim izlaznim uređajem, a često puta i s više njih.
Postoji mnogo izlaznih uređaja koji se međusobno razlikuju namjenom,
tehnologijom izrade, cijenom itd. Izlazne jedinice pretvaraju podatke u informacije koje korisnik računala može razumjeti.

2.Što su izlazni uređaji?

To su uređaji koji pretvaraju podatke iz računala u u oblik prihvatljiv okolini.To su jedinice koje služe za pretvaranje binarno-kodiranih informacija iz središnje jedinice računala u oblik pogodan za korištenje čovjeku.
Najčešći izlazni uređaji su monitor i štampač. Monitori i grafičke kartice prikazuju tekst, grafiku i slike. Kvalitetnije grafičke kartice mogu na monitoru prikazati i video isječke.Na štampačima možete štampati tekst i grafiku od gotovih sličica do profesionalnih inženjerskih nacrta. Zvučnici koji sve više postaju standardan dio multimedijskih računala reproduciraju muziku, ljudski glas ili zvukove generirane pomoću računala.

Koji su izlazni uređaji?

• Monitor
• Pisač
• Ploter(crtač)
• Video projektor
• Fax modem
• Izlaz za mikrofon
• Bušač papirne vrpce..

3. Monitor

Prikazuje podatke iz računala na svom zaslonu u čovjeku razumljivom obliku.S računalom se povezuje posredstvom grafičke kartice čija je zadaća pretvarnje digitalnih signala iz računala u sliku na zaslonu.
Slika na zaslonu je rasterska (sastoji se od određenog broja piskela).

Izlazni uređaj s kojim ćete se najprije sresti pri radu sa računalima jest monitor.
Monitor je sastavni dio svakog računala i neizbježan je pri komunikaciji korisnika sa računalom. Monitori mogu biti monokromatski koji prikazuju jednu boju na tamnoj ili svijetloj pozadini, crno-bijeli koji prikazuju različite nijanse sive, i u boji.
Kako cijene monitora u boji sve više padaju, monokromatski i crno-bijeli monitori se sve više izbacuju iz upotrebe. Ali, pošto monokromatski i crno-bijeli monitori troše manje energije, koštaju manje i zahtijevaju jednostavnije (tj. jeftinije) grafičke kartice, još uvijek mogu biti od koristi u poslovnim primjenama.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari