Odlomak

UVOD

Bosna i Hercegovina bila je jedna od najsiromašnijih etničkih i najmješovitijih republika bivše SFRJ.   Nakon agresije u BiH ekonomija je u potpunosti uništena kao i cijela infrastruktura, što je i sam razlog dolaska Svjetske banke u BiH. Osvrnut ću se na historijski razvoj Banke, njene institucije, ciljeve, te konačno ulogu Svjetske banke u BiH, strategija pomoći obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti i zapošljavanju i obnovi infrastrukture.
Ogromni napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla u svom ekonomskom i socijalnom razvoju nakon 1996. može se prepisati lokalnoj upornosti i stalnoj, snažnoj međunarodnoj podršci. Tokom zadnje decenije BDP je utrostručen, izvoz je porastao deset puta, a ekstremno siromaštvo je iskorjenjeno.

Grupacija Svjetske banke se vrlo rano i duboko angažovala u poslijeratnim naporima na obnovi i razvoju. Prvi timovi Gruppe Svjetske banke došli su u BiH 1995.godine. Od 1996.godine Svjetska banka je izdvojila 1,1 milijardu USD za BiH kroz 52 projekta.

Najnovija Strategija pomoci zemlji (Country Assistance Strategy-CAS) ima cilj osigurati 30-40 mil. USD godišnje u periodu 2005-07 za podršku implementaciji Razvojne strategije BiH. Pored nekoliko projekata i izvještaja koji su pripremljeni 2005, u 2006.godini Svjetska banka radi sa vladom na ubrzanju reformi u okviru dva programa za strukturno usklađivanje: Kredit za uskladjivanje poslovnog okruzenja (Business Environment Adjustment Credit-BAC) i Kredit za strukturno usklađivanje ekonomskog upravljanja (Economic Management Structural Adjustment Credit-EMSAC). Vladi je takodjer dostavljeno nekoliko važnih izvještaja i analiza medju kojima se nalazi Ekonomski memorandum za zemlju (Country Economic Memorandum-CEM) i preliminarni nalazi ažuriranog Izvještaja o tržištu rada (Labor Market Update),dok je još jedan važan izvještaj – Pregled javnih rashoda (Public Expenditure Review-PEIR) trenutno u završnoj fazi izrade.

Grupacija Svjetske banke ostaje u potpunosti opredijeljena da pruži pomoć gradjanima Bosne i Hercegovine u ispunjavanju njihovih težnji u ostvarivanju mirnog i prosperitetnog života u ovoj prekrasnoj zemlji.

 

 
HISTORIJSKI ASPEKT SVJETSKE BANKE

Svjetska banka predstavlja skupinu pet međunarodnih organizacija u čijoj odgovornosti je pružanje finansijske pomoći zemljama u svrhu ekonomskog razvoja i smanjenja siromaštva, te ohrabrenja međunarodnih investicija. Grupa i njoj pridruženi entiteti imaju sjedište u Washington D.C.
Zajedno sa Međunarodnim Monetarnim Fondom, organizacije Svjetske banke se nekad nazivaju institucijama Bretton Woodsa, prema Bretton Woodsu gdje je Monetarna i finansijska konferencija Ujedinjenih naroda ( 01.07. – 22.07.1944.) dovela do njihovog stvaranja.
Banka je formalno osnovana 27.12.1945.g. nakon međunarodne ratifikacija sporazuma iz Bretton Woodsa. Djelovanje je otpočela  25.06.1946.g., a 09.05.1947.g. je odobren prvi zajam ( 250 miliona US$ Francuskoj za poslijeratnu obnovu, u realnom iznosu najveći zajam ikad izdan od banke ). Međunarodna finansijska korporacija ( IFC ) je osnovana 20.07.1956.g., IDA 24.09.1960.g., ICSID 14.10.1966.g. i MIGA 12.04.1988.g.
Iako se vlade siromašnih država često oslanjaju na nju kao izvor finansija za razvoj, Banka i njene podružnice bile su često kritizirane zbog podrivanja nacionalnog suvereniteta zemalja primateljica pomoći kroz politiku Banke koja promovira ekonomski liberalizam i garancije za međunarodne investicije.
Aktivnosti Svjetske banke su trenutno usredotočene na ekonomski manje razvijene zemlje u poljima kao što su obrazovanje, poljoprivreda i industrija. Pruža zajmove po povoljnim stopama zemljama koje imaju poteškoće. Zauzvrat se od njih traži da preduzmu političke mjere kojima se npr. suzbija korupcija i promovira demokratija.
Djelovanje Banke je predmet dugotrajne i oštre kritike od strane raznih nevladinih organizacija i akademika, a u nekim slučajevima i internih studija Banke. Optužuju je da predstavlja oruđe SAD i drugih zapadnih država kojima one nameću ekonomske politike u zapadnom interesu. Kritičari tvrde da politika reforme u smjeru slobodnog tržišta-za koju se Banka zalaže- u praksi često dovodi do štetnih posljedica ako se provodi loše, prebrzo, pogrešnim redoslijedom i u slabijim, nekompetitivnim privredama.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese