Odlomak

UVOd

Cilj ovog seminarskog rada je formiranje cene koštanja proizvoda. Po definiciji cena koštanja se izračunava kao količnik troškova proizvodnje i obima proizvodnje. Obim proizvodnje nije teško utvrditi. Ono što predstavlja problem je određivanje troškova proizvodnje i njihovo raspoređivanje na nosioce utroška-proizvode, kod preduzeća čiji asortiman nije uprošćen (odnosno onih preduzeća koje proizvode više od jednog proizvoda).
U tu svrhu izabrala sam industrijsko – proizvodno preduzeće DOO ’Preseraj’ a proizvod za koji formiram cenu je podužni nosač za šasije kamiona.
2. OSNOVNI PODACI O PREDUZEĆU

DOO “Preseraj” je osnovano 1992. kao samostalno, sa delatnošću izrade otkivaka i otpresaka namenjenim za automobilsku industriju, za vozila u drumskom saobraćaju (kamioni, kombi) kao i za vozila na železnici (vagoni i lokomotive), otpresaka za rudarske mašine i razne tipove otpresaka namenjene u industriji. U ranijem periodu je poslovalo u okviru složene organizacije udruženog rada MIN. Preduzeće je locirano u Nišu, u ulica Šumadijska 1.
Preduzeće ima upošljenih 60 radnika raznih struktura od kojih: pet diplomiranih mašinskih inžinjera, pet mašinska inžinjera, dva diplomirana ekonomista, pet mašinskih tehničara, tri enonomista, deset VKV radnika, petnaest PK radnika, dvanaest KV radnika i tri vozača. U preduzeću se održava nivo zapošljenih u proseku deset radnika se zapošljavaju a deset odlazi iz firme uglavnom zbog odlaska u penziju.
Najzastupljeniji kupci su “FAP Priboj”, ŽTP, “Zastava Kragujevac” i preduzeća koja se bave proizvodnjom procesne opreme (rafinerije, cementare…).
Preduzeće u okviru svoje delatnosti s obzirom na vrstu mašina koje poseduje nema konkurenciju za polovinu svojih proizvoda u zemlji. Za ostale proizvode konkurentnije firme su im firme koje se bave presovanjem raznih oblika tehnologijom na hladno, kao što su: “MIP Ćuprija” i “EI Niš“. Prednost ove firme u odnosu na konkurentske je što se osnovni materijal zagreva a time smanjuje silu deformacije na presama.
Od mašinskog parka poseduje prese, od 100, 500 i 1000 tona, peći za zagrevanje materijala, mašinu za sečenje lima. Od voznog parka poseduje kamion, automobile i traktor. Takođe preduzeće poseduje 300 m2 poslovnog prostora i 1200 m2 proizvodnog prostora.
Kao energente najviše koristi mazut, naftu, struju, vazduh pod pritiskom i kiseonik. Energentima se snabdevaju kod domaćih proizvodjača. Naftom i mazutom preko trgovine iz “Rafinerije Pančevo”, gasom iz “Kisikane Niš“. Kao repromaterijal koristi toplovaljani lim debljine d=3-50 mm. Dobavljači limova su “Železara Smederevo”, “Železara Skoplje” i razne

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari