Odlomak

UVOD
Još od najranijih dosegnuća istorije pisane i nepisane ljudska vrsta je težila ljepšem izgledu, pa je koristila razna pomagala za to, ali je posebna tačka stavaljana na izgled i uljepšanje kose odnosno oblikovanje frizure.
Frizure se mogu oblikovati na razne načine i sa raznim sredstvima za šta najveću zaslugu imaju domišljatosti frizera i njihova zainteresovanost i profesionalnost. Frizure se mogu oblikovati makazama i to su obično jednostavne frizure koje srećemo svaki dan, do onih najsloženijih i pravljenih u vise boja i dezena tzv. umjetničkih.
Frizura se dobiva oblikovanjem kose. Postoje mnogi načini izrade frizura od jednostavnog rezanja makazama do složenih umjetničkih frizura raznih boja i oblika. Oblikovanje frizure može uključivati rezanje kose, bojanje, dodavanje ekstenzija, kovrčanje, izradu trajne itd.
Prilikom uređivanja i održavanja kose, koriste se razna pomagala poput fena za kosu, makaza, boja za kosu, gela, pegla za kosu i dr.
Fizički faktori koji utiču na izgled frizure su:
• prirodni tip kose,
• rast kose,
• oblik lica i sl.

Frizurom se može izraziti stav poput suprostavljanja društvenim konvencionalnim normama (punk frizura, irokeza), naglasiti pripadnost supkulturi (nulerica kod skinheadsa) ili vjerskoj zajednici (redovničke frizure).
Svaka žena i djevojka želi pronaći idealnu frizuru. U toj vas potrazi prije svega može voditi frizer, s obzirom da će on kao stručnjak najbolje znati koja frizura vam idealno pristaje te kako napraviti frizuru koja je u trendu, a ipak odgovara vašoj ličnosti, crtama lica, te, naravno, vašim željama.
TEORETSKI DIO
1. ISTORIJSKI RAZVOJ FRIZURA
Frizure kroz istoriju se menjaju vrlo zanimljivim i šarenolikim tokom. Istorijski razvoj frizerske umjetnosti doveo je do toga da mnoge frizure toga doba i dalje žive medju ljubiteljima estetike. Stari Egipat, Grčka, Rim, renesansa ali i barok stvorili su temelj za stvaranje novih načela. Tajna ljepote starih Egipćana ogleda se u njihovom doživljaju života. Veoma su vodili računa o njezi lica i kose. Vodili su se principom zavodljivosti koju je pratila egzotika mirisa sa nekim neobičnim frizurama. Zbog okrenutosti božanstvu težili su nekom savršenstvu i izuzetno su bili opsednuti higijenom. Veliku pažnju davali su frizerskoj umjetnosti koju je karakterisalo pletenje, šišanje, brijanje kose ali i korišćenje perika. Frizure kroz istoriju uvijek imaju uticaj nekog bliskog ili sličnog prostora.
Grčka je kroz istoriju bila inspiracija svih tekovina. Posebnu naklonosti su prema njima imali Rimljani koji su mnoge stvari uzeli iz antičkog doba. Grčku karakteriše velika elegancija koja je bila usmjerena da iskaže moći ženske ljepote. Tu moć su zapravo činili mali djelići skupljeni od kreatora toga doba. Od ljudi koji su živjeli za stil i ljepotu .

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Briga o lepoti

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese