Odlomak

UVOD

Internet je javno dostupna, globalna, paketna podatkovna mreža koja zajedno povezuje računala i računalne mreže korištenjem istoimenog protokola. To je “mreža svih mreža” koja se sastoji od milijuna kućnih, akademskih, poslovnih i vladinih mreža koje međusobno razmjenjuju informacije i usluge kao što su elektronička pošta, chat i prijenos datoteka te povezane stranice i dokumente World Wide Weba.
Na Internetu postoje razne web tražilice koje nam pomažu da na Internetu lakše pronađemo sadržaje koje tražimo. Pomoću tražilica možemo pronaći sve što nas zanima na Internetu, na raznim web stranicama, među brojnim e_mail adresama u svijetu i sl. Dijelovi tražilice su polje za upis izraza koji želimo naći, pull down meni za određivanje opsega pretraživanja i tipka za početak pretraživanja.

Postoje dvije osnovne tehnike pretraživanja i to na dva načina:

  • POMOĆU KLJUČNE RIJEČI – Google i Altavista, u Hrvatskoj Pogodak
  • KATALOŠKI – Yahoo i DMOZ, u Hrvatskoj www.hr

Pretraživanje pomoću ključne riječi temelji se na zadanom skupu pojmova poput ”NEURAL NETWORKS”. Pretraživački program pretražuje bazu podataka web adresa tražeći one koje sadrže ključne riječi koje najbolje opisuju tražene informacije.
Drugi način traženja je prolazak kroz web katalog putem područja. Pretražuje kategorije organizirane prema djelatnosti. Moramo unaprijed poznavati koji niz pojmova nas vodi do tražene teme. Moguće je prolaziti niz stablo i metodama eliminacije ili pokušaja, a možemo jednostavno slijediti intuiciju.
98% korisnika Interneta koristi internetske tražilice u svrhu pronalaženja informacija i podataka. Google, Yahoo i MSN zauzimaju 90% tržišta Internet tražilica.

 

 

 
Yahoo!

Druga danas najpoznatija tražilica je Yahoo!. Yahoo! je nastao 1994. godine, Jerry Jang i David Filo, tada još studenti, započeli su sakupljati zanimljiva mrežna mjesta te napravili mrežnu stranicu pod nazivom Jerry and David’s Guide to the World Wide Web. Tijekom vremena popis mrežnih mjesta se toliko povećao da su Jang i Filo odlučili kategorizirati ih, a stranicu preimenovati u Yahoo!. Autori tvrde da su ime odabrali zbog značenja riječi yahoo: sirov čovjek, glupan. Yahoo! je i akronim za: Yet Another Hierarchical Officious Oracle.
Yahoova misija, prema riječima autora bila je da «omogući ljudima da nađu, koriste, razmjenjuju i prošire sve ljudsko znanje». Na taj je način nastala struktura Yahooovog mrežnog imenika, koja je u osnovama do danas ostala nepromijenjena. Godine 2004. Yahoo! je postao i tražilica. (http://www.search.yahoo.com). Pretraživanje Yahooovog mrežnog imenika danas je moguće s adrese: http://dir.yahoo.com/.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese