Odlomak

Društvene mreže su proizvod modernog doba i modernog društva. Nastale su kao novi vid zabave i komunikacije među ljudima, međutim svojim širenjem preuzele su znatno bitniju ulogu u ljudskom društvu.
Savremeni život danas nezamisliv je bez interneta. To ne važi samo za odrasle koji su zbog posla usmereni na internet, već i za decu i mlade.
Zavisnost od Interneta predstavlja klinički poremećaj sa negativnim posledicama na socijalno, radno, porodično, finansijsko i ekonomsko funkcionisanje ličnosti.
Internet je uspeo više nego i jedno drugo savremeno tehnološko otkriće toliko da olakša čovekov život, da mnogi bez obzira da li je u pitanju posao ili zabava, ne mogu ni da zamisle svakodnevni život bez istog. Ne treba zanemariti da čovek kao socijalno biće ima izraženu potrebu za komuniciranjem i društvom. Internet više, lakše i brže nego i jedan drugi medij ili sredstvo do sad, ljudima kao jedinkama, pruža osećaj pripadnosti zajednici koja ih prihvata bez obzira na mane, pol, rasu ili starost. Mobilni telefoni, softveri i sajtovi za socijalno umrežavanje odvojili su čoveka od stvarnog života. Došao je do toga da više nije u stanju normalno komunicirati sa drugim ljudima oči u oči. Naravno to nije slučaj sa svim ljudima. Istini za volju, još uvek je većina onih koji komuniciraju neposredno sa drugim ljudima, ali uglavnom su to pripadnici starije generacije. Međutim mladi sve više za komunikaciju koriste nove komunikacione tehnologije, tako da se sve svodi na kratke sms poruke bez emocije i sate provedene na „čatu”. Kao i uvek i u svemu, ukoliko je čovek neumeren i ako ovu bogatu ponudu raznolikog sadržaja koji se neprestano menja i obogaćuje, prihvati kao činjenicu – daje i njegov lični život samo uz Internet isto tako sadržajan, bogat i atraktivan, dolazimo do problema.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari