Odlomak

UVOD

Alibi diplomatija
(Alibi diplomatija – političke inicijative, pregovori i druge diplomatske aktivnosti koje su zamena za stvarnu akciju, usmerene na dobijanje podrške domaćeg i/ili međunarodnog javnjog mnjenja)

Vrlo često se preduzimaju aktivnosti, obavezno praćenje velikim publicitetom, kojima treba da se demonstrira odlučnost vlade ili vlada da se priđe rešavanju krize, zaustavi i kazni agresor, otklone evidentne nepravde, pokrene mirovni proces, a sve to bez stvarne namere da se preduzme proklamovana akcija. To simuliranje odlučnosti da se „ pređe sa reči na dela“ može se nazvati alibi diplomatijom.

U mnogim aktivnostima domaćih i međunarodnih aktera tokom jugoslovenske krize, mogle se naći više primera alibi diplomatije. Kada je izbio oružani sukob u Bosni, postao je predmet nadmetanja u američkoj predsedničkoji izbornoj trci. Guverner Bil Klinton je 26.jula, 1992. Godine oštro napao Bušovu administraciju zbog „ okretanja leđa kršenju ljudskih prava“ u Bosni. Kad je preuzeo vlast, Klinton je izjavio da bi neaktivnost u Bosni značilo „ odustajanje od vodeće uloge Amerike“. Nova administracija je na samom početku mandata praktično minirala Vens – Ovenov plan, o kome je bio postignut konsenzus u Evropskoj zajednici, koji je podržala i Rusija, a i same SAD u svim fazama petomesečnih pregovora. Njujork Tajms je 4. Februara, 1993. osvanuo sa naslovima: „ SAD neće terati Muslimane da prihvate mirovni plan za Bosnu – pripremaju svoj predlog – Vens-Ovenov plan manjkav, kaže Vašington, ali vidi nekoliko opcija“ .

Dejvid Oven je bio ogorčen zbog ovakvog stava administracije. Kada je Skupština na Palama i pored svesrdnog ubeđivanja Miloševića, Ćosića i Micotakisa, odbila Vens – Ovenov plan, američka administracija kao da je jedva to i dočekala. Odmah je izašla sa inicijativom „ ukini i udari“ : ukinuti embargo na oružje Muslimanima i vazdušnom silom NATO udariti po svakom pokušaju Srba da spreče Muslimane da dobiju oružje i obuče se za rukovanje njime. Evropa je ovakvim stavom SAD bila krajnje nezadovoljna.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Pravo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari