Odlomak

 

Koka Kola je najpopularnije i najprodavanije bezalkoholno piće u istoriji, kao i jedan od najprepoznatljivijih brendova na svetu. Njeno sedište se nalazi u Atlanti i kompanija Coca-Cola je jedan od razloga zašto je Atlanta dobila dozvolu za organizaciju Olimpijskih igara 1996. godine – na stogodišnjicu moderne istorije ovih igara.
Delatnost Coca-Cole je proizvodnja, prodaja i distribucija širokog asortimana bezalkoholnih napitaka. Najpopularnija pića kompanije su: Koka Kola, Koka Kola Zero, Fanta i Sprite.

1.1 Istorijat

Prvobitni recept za pravljenje koka kole je smislio krajem 19. veka Džon Pemberton, apotekar, koji je u to vreme radio u farmaceutsko-hemijskoj kompaniji Igl, iz američke države Džordžija. Piće je nazvao Pembertonova vinska koka, ali je 1886. modifikovao recept izbacivši alkohol.
Frenk Robinson, knjigovođa i poslovni partner Pembertona, mu je dao ime Koka kola, misleći da će ime s dva ista početna slova biti lakše za pamćenje, ali i za reklamaciju. Takođe je uradio i logo.
U apotekama je, kao lek, za pet centi prodavao čašu napitka koji je dobro prolazio, jer se u to vreme smatralo da su gazirana pića vrlo zdrava. Pemberton je i sam tvrdio da koka kola leči razne bolesti, uljučujući i glavobolje, impotenciju i stomačne probleme. Njen koncentrat je mogao da se kupi u apotekama kao sredstvo za ublažavanje stomačnih tegoba.
Prva čaša Koka Kole je prodata 8. maja 1886. a za godinu je prodao samo 25 galona sirupa. Shvativši da je potrošio više novca na reklamu nego što je zaradio, Pemberton traži poslovnog partnera u nadi da će spasiti posao.
Jedina osoba koja je videla potencijal u tom piću je bio trgovac Ejza Kendler iz Atlante, koji je posle Pemperove smrti postao jedini vlasnik Coca-Cole. Dana 29. januara 1890. osniva Coca-Cola kompaniju.
Flaširanje koka kole počinje potpisivanjem prvog ugovora o flaširanju koji je potpisan 1899, a koristile su se boce u “Hutchinson” stilu.
Prva reklama je objavljena u lokalnim novinama 29. maja 1886. Njen slogan je bio ‘’Ukusna, osvežavajuća, uzbudljiva’’.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese