Odlomak

Izrada odeće spada u jednu od najranijih svesnih aktivnosti ljudske vrste. Najraniji nalazi koji upućuju na ručnu izradu odeće, datiraju iz vremena 20 000 godina pre nove ere. Proces izrade odeće se razvijao uporedo sa napredkom ljudskog znanja.U početku se odeća izrađivala ručno, uz pomoć najjednostavnijih pomagala koja su se mogla naći u prirodi.
Osnovna karakteristika tog prvog i veoma dugog perioda je izrada odeće na zanatski način. Svaki odevni predmet se izrađivao pojedinačno po meri kupca, produktivnost izrade je niska, a izrađeni odevni predmet je unikatan.
Tek sa izumom šivaćih mašina, započelo se sa proizvodnjom odeće na jedan sasvim nov način, industrijski način.
U industriskoj proizvodnji dominira podela posla na veliki broj tehnoloških operacija, što omogućava specijalizaciju radnika za određene vrste poslova. Na taj način se znatno skraćuje vreme izrade odevnog predmeta, povećava produktivnost rada i podiže kvalitet izrade. Proces proizvodnje je prilagođen serijskoj proizvodnji, a cena odevnih predmeta je znatno niža od one koja je izrađena na zanatski način.
Primena pneumatike i elektromehaničkih uređaja dovela je do razvoja savremenih šivaćih automata, a primena elektronskih komponenata i sklopova do šivaćih agregata. Novi razvojni impuls načinjen je pojavom mikroprocesora, koji su veoma brzo zamenili svaki složeniji upravljački sistem na mašinama, istovremeno dodajući im niz novih mogućnosti kojima se znatno podigao nivo tehnoloških procesa proizvodnje odeće.
Mikroračunari su omogućili povezivanje različitih proizvodnih sistema u odevnoj industriji preko računarskih mreža, što je dalje doprinelo stvaranju novih koncepcija proizvodnje za koje se već sada može tvrditi da će imati presudan uticaj na budući razvoj odevne industrije u svetu pa i kod nas.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 21 stranica
  • Tehnike izrade, šivenje i izrada odeće Odevne tehnologije Prof.Dr.Vasilije Petrović
  • Školska godina: Prof.Dr.Vasilije Petrović
  • Seminarski radovi, Skripte, Tehnologija
  • Srbija,  Zrenjanin,  Tehnički fakultet Mihajlo Pupin, Zrenjanin  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese