Odlomak

UVOD
Budući da smo prvenstveno vizuelna bića, za sve trgovinske objekte ulaganje u izlog trebalo bi da bude bitna, ako ne i najbitnija stvar u radnji. Lijepo sređeni i dekorisani izlozi privlače prolaznike i potencijalne kupce podstičući impulsivnu kupovinu i povećavajući promet. Prvo što će svaki kupac primetiti i prije nego što uđe u prodavnicu, jeste njen spoljašnji izgled. Po tome se radnje i pamte – one koje imaju lijepo sređene, zanimljive izloge o kojima se očigledno neprestano vodi računa kupci će zapamtiti i rado se vraćati u njih. Pretrpani, prljavi i zapušteni izlozi imaće kontraefekat na prodaju. Ne može se izbjeći činjenica da je izlog radnje primarni deo vizuelnog identiteta prodavnice, bez obzira na to kakvu robu sadrži. Ulaganjem u kvalitetne izloge, ulaže se zapravo u pozicioniranje i promovisanje sopstvenog brenda.
U nekim razvijenim zemljama poput SAD odavno više nije pitanje da li treba ulagati u ovakav vid prezentacije. Jedino pitanje je kako će izlog izgledati da bi privukao što više kupaca, oduševio ih kreacijama i aranžmanima, izlaganjem robe na neobične načine, natjerao ih da uđu i potroše svoj novac kod njih. Ne govorimo samo o čuvenim sezonskim izlozima robnih kuća kao što je Barney’s New York nego i o supermarketima koji, na primjer, aranžiraju konzerviranu robu ili voće u različitim oblicima, što često zahteva poprilično umijeće.
Naravno, aranžiranje izloga zavisi od vrste robe koja se prodaje. Butici često angažuju i stručnjake, nerijetko umjetnike, koji se bave specifičnim poslom izlaganja robe i aranžiranja izloga. Svjetski brendovi koji posluju i na našem tržištu uglavnom imaju stroga uputstva kako treba da izgledaju izlozi njihovih prodavnica. Ipak, kod manjih, samostalnih trgovinskih radnji, sve je zastupljenije izbjegavanje klasičnih staklenih izloga sa izloženom robom i oblaganje tog prostora različitim fotografijama.
Na početku treba obratiti pažnju na to ko su vaši kupci i gde se prodavnica nalazi. Zatim je važno voditi računa o količini svijetlosti u prodavnici i jačini viještačkog osvijetljenja. Treba napomenuti da se u praksi veoma često izlozi ili ulazna vrata koriste za komunikaciju o akcijama, pa je važno tokom pripreme izloga odlučiti na koji će se način komunicirati akcijske ponude i da li će se to i kako uklopiti u novi izgled izloga. Preporuka je da se izlog, kada god je moguće, ukrasi slikom. Prema nekim istraživanjima, slike imaju mnogo jači uticaj na svijest i opažanje potrošača. Danas postoje razni, gotovo hipnotički uzorci slika koji se koriste za ukrašavanje izloga jer doprinose stvaranju profesionalnijeg imidža. Takve slike utiču i na našu percepciju kvaliteta, kao i na prepoznatljivost ukoliko jedan trgovac ima više prodavnica. Veoma je zastupljena kombinacija „otvorenog” izloga u kome se slika u uglovima kombinuje s otvorenim pogledom u prodavnicu. Važno je imati na umu osvetljenost prodavnice i voditi računa o pokrivanju izloga slikom ili o izboru materijala za prekrivanje, jer danas postoje razni materijali koji dozvoljavaju protok svjetlosti.

1. ARANŽIRANJE IZLOGA
1.1. O izlogu
Izlog (engl. display window) je prvi (a često i jedini) medij putem kojeg se kupac upoznaje s ponudom nekog prodajnog objekta. On je ujedno i njen najvrijedniji dio u marketinškom smislu. Izlog predstavlja lice prodavnice. S tim u vezi, nužno je da se uredi na način da bude što atraktivniji za kupca kako bi odmah privukao pažnju prolaznika. U suprotnom, oni će samo proći pored prodavnice. Radi se dakle, u suštini, o reklamiranju robe.
Izlog je prvi medij putem kojeg se kupac upoznaje s ponudom nekog prodajnog prostora. Budući da djeluje kao jedan od elemenata kojim se privlači pažnja kupca, zahtijeva i posebne zakonitosti aranžiranja. Pravom preduzetniku mora biti važno razviti takvu filozofiju firme koja ne smije umanjivati ni zaboravljati važnost aranžiranja izloga, jer brojnim pokazateljima je potvrđeno da se oko 30 posto ljudi odlučuje za kupnju upravo zbog izloga i privlačne dekoracije.
Izlog je često jedini medij komuniciranja s kupcima.
Možemo ga definisati kao marketinško sredstvo koje nudi neke posebne prednosti – ekonomičnost, fleksibilnost, apsolutnu individualnost, kao i laku i brzu prilagodljivost ciljnoj grupi. To su pozitivna svojstva koja pri aktiviranju kod drugih sredstava propagande zahtjevaju mnogo veća finansijska ulaganja.
Još u starom Egiptu, Grčkoj i Kini trgovci su uvidjeli važnost promocije i izlaganja robe. Izloženu robu nastojali su predstaviti optički privlačno. Čak i danas se takav način izlaganja može vidjeti na tradicionalnim tržnicama i sajmovima. Historija izloga seže još iz doba starih Rimljana, a prvi dokumentirani izlog kreiran je 1740. u Augsburgu u Njemačkoj. Kasnije se, iz potrebe da privuku pažnju kupaca, šire na sjever Europe na prostor gdje se intenzivno razvila trgovina. Daljnjom ekspanzijom trgovačke djelatnosti u 19. stoljeću uređivanje izloga u velikim gradovima se dodatno razvija, pa se mala uokvirena stakla zamjenjuju staklima velike površine. Tom promjenom površine za uređenje izloga postaje neophodno specijalizirano znanje. Ujedno dolazi do sve veće svijesti o važnosti izloga i metodama izlaganja robe, a javlja se i potreba za novom strukom – aranžerima izloga – koji izrađuju scenografiju izloga. Aranžiranje postaje ogranak dekorativne umjetnosti, a podizanjem vizualnih normi izlozi preuzimaju ulogu značajnih medija u trgovinskoj propagandi.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese