Odlomak

1. UVOD
Bageri su samohodne mašine namenjene za otkopavanje, prenos odnosno transport na relativno kratko rastojanje i utovar otkopanih masa (jalovine ili korisne supstance) u sredstva transporta ili otkopavanje, prenos odnosno transport na veća rastojanja i istovar jalovine na gomilu ili odlaganje u otkopani prostor (unutrašnje odlagalište) površinskog kopa.
Ima, međutim, bagera, pre svega iz velike i veoma razuđene familije univerzalnih i poluuniverzalnih bagera sa jednim radnim organom, koji po potrebi mogu biti opremljeni sa nekim od zamenljivih radnih organa koji služe ne za zemljane, već za neke druge specifične radove (nabijanje šipova, vađenje panjeva, podizanje i prenošenje tereta i dr.).
Osnovna karakteristika bagera sa jednim radnim organom je cikličnost izvođenja operacija u okviru tehnološkog ciklusa po određenom redosledu: otkopavanje tj. punjenje kašike materijalom, okretanje gornje gradnje bagera sa punom kašikom do mesta istovara, istovar tj. pražnjenje kašike i okretanje gornje gradnje bagera sa praznom kašikom do mesta ponovnog utovara.
Bager se u osnovi sastoji iz radnog, izvršnog i pogonskog uređaja koji neposredno izvršavaju tehnološke operacije; prenosnih mehanizama koji povezuju radni uređaj i izvršne mehanizme sa pogonskim; transportnog uređaja koji obezbeđuje tehnološka pomeranja bagera u toku rada i transport na duža rastojanja, noseće metalne konstrukcije; sistema upravljanja i automatizacije za regulaciju, uključivanje i isključivanje pojedinih agregata i mehanizama.
Radni uređaj bagera se sastoji iz radnog organa i izvršnih mehanizama. Radni organ (kašika) neposredno deluje na radnu sredinu (otkopno čelo) pri čemu potrebna kretanja i sile dobija od izvršnih mehanizama

2. Osnovne karakteristike
Osnovne karakteristike (prosečne vrednosti):
Učinak (vrednosti se odnose naobičnu zemlju, na optimalnu visinu radnog dela, na ugao zaokreta 90o i na optimalnu organizaciju gradilišta):
• od 84 do 189 m3/h – zapremina kašike 0,70 m3
• od 112 do 264 m3/h – zapremina kašike 1,10 m3
• od 153 do 315 m3/h – zapremina kašike 1,50 m3
• Snaga: 15 – 225 KS
• Radna težina: 6,2 – 68 t
• Zapremina radnog organa: 0,15 – 2,5 m3

• Napadna sila radnog organa: 3.400 – 32.000 kg

• Iskop:
o maksimalni dohvat: 5,40 – 13,80 m
o dubina od gazišta: 2,60 – 8,36 m
• Istovar:
o maksimalan domet: 3,10 – 12,50 m
o visina od gazišta: 2,10 – 8,76 m

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese