Odlomak

Uvod

Osnovni proizvod farme koka nosilja su kokošija jaja – konzumna jaja, koja svojim fizičko – hemijskim sastavom i zdravstvenom ispravnošću, treba da ispunjavaju sve uslove namirnica, bez ograničenja upotrebljive za ljudsku ishranu.
U procesu proizvodnje, pojavljuje se i iznošena koka, na kraju korišćenja, kao sirovina za klaničnu industriju i veća količina kokošijeg stajnjaka, tj. sirovina za vrlo kvalitetno đubrivo organskog porekla.
Jaje je brzo i lako kvarljiv proizvod. Od zdravih, pravilno hranjenih i negovanih nosilja, sva jaja su dobrog kvaliteta.Međutim ona vrlo brzo mogu da izgube taj kvalitet (podležu raznim fizičkim i hemijskim promenama) ukoliko se njima ne rukuje na pravilan način i ukoliko ne dospevaju najkraćim putem do potrošača. Usled dužeg stajanja jaje isparava i na kraju se pokvari.
Kvalitet jaja uglavnom zavisi od njegove svežine, jer je svežina prva odlika kvaliteta pod uslovom da su snesena od zdravih i pravilno negovanih nosilja. Prema tome, uslov za dobijanje kvalitetnih jaja je pravilna ishrana koka jer samo pravilno hranjene nosilje nose kvalitetna jaja.
Svi činioci koji uslovljavaju vrednost i kvalitet konzumnih jaja mogu se podeliti na:

  • vidljive činioce
  • činioce koje se odnose na unutrašnje osobine, osobine belanca i žumanca.

U spoljne faktore spadaju oblik, građa, čistoća, boja ljuske i neoštećenost ljuske.
U unutrašnje činioce spadaju položaj, izgled, veličina i pokretljivost žumanca, čvrstina i prozračnost belanca i veličina vazdušne komore. Pored navedenih faktora unutrašnjeg kvaliteta, treba uzeti u obzir i prisustvo krvnih i masnih mrlja.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

2 replies on “Biznis plan – Poljoprivredno gazdinstvo”

dacca says:

zadovoljava kriterijume teme

jankocar says:

Lepo uradjeno ! Svaka cast ! 😀

Komentari