Odlomak

1. UVOD

Smatra se da je do dana današnjeg moto bodibildinga kao sporta ostao isti: skladno, simetrično, i proporcionalno razvijeno telo.
Vežbe sa opterećenjem odgovaraju i muškarcima i ženama svih uzrasta, a mogu biti i dragocena porodična aktivnost.
U vezi stim, vežbanje sa opterećenjem ima sledeći zadatak:
1. da povećava snagu i izdržjivost čoveka;
2. da uspešno oblikuje telo;
3. da povećava debljinu hrskavice i gustinu kapilara u mišićima;
4. da povoljno deluje na opšti zdravstveni status i fizičku sposobnost;
5. da podiže nivo sportske forme;
6. da povećava snagu, brzinu i fleksibilnost;
7. da oslobađa organizam napetosti i tenzija u svakodnevnom životu;
8. da stvara pozitivni lični imidž;
9. da promoviše disciplinu i motivaciju koja se prenosi i na druge sfere;
10. da omogućava kontrolu telesne težine i smanjuje naslage masnog tkiva;
11. da intenzivira metaboličke procese i normalizuje krvni pritisak;
12. da poboljša opšte zdravstveno stanje;
13. da poboljšava kvalitet življenja;
14. da povećava nivo hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca;
15. da smanjuje nivo holesterola u krvi.
Razlikujemo aktivnosti u teretani :
a) za potrebe očuvanja zdravlja i kvalitetnijeg življenja i
b) za postizanje vrhunskog sportskog rezultata.
Bodibilding ima za cilj da kod muškaraca razvije snažnu, kompletnu, mišićavu, “muževnu” figuru, a ženama pruža mogućnost da očvrsnu, odnosno blago ili potpuno koriguju svoje telo, a uz to steknu više snage i energije.
Takođe, bodibilding predstavlja izvanrednu formu rehabilitacije u slučaju povrede mišića ili zglobova, a podesan je i za hendikepirane osobe koje su zadržale delimičnu pokretljivost ruku i nogu. Učvršćuje i stabilizuje ličnost.

2. Takmičarski bodibilding

Bodibilding je sport razvijanja ljudskog tela, disciplina kojom se može učiniti fantastična transformacija svoga tela – učiniti ga snažnim, mišićavim i lepim. Njime se može baviti svako, bez obzira na starost i pol. Nažalost, postoje mnoge predrasude o bodibildingu. Često su prve asocijacije pri pominjanju ove reči groteskni „ljudi-planine” od po 150 kilograma sa neprirodno hipertrofiranim fizionomijama kako se „šepure” na takmičenjima. Taj, takozvani „komercijalni bodibilding” koji se temelji na upotrebi nedozvoljenih supstanci štetnih po zdravlje samo je jedna u nizu devijantnih pojava današnjeg, dehumanizovanog društva. Kao i svi savremeni sportovi, i bodibilding je doživeo svoju „profesionalizaciju”: postao je puki instrument za ostvarivanje profita. Bodibilderi su pretvoreni u šetajuće reklame za preparate i opremu fitnes-industrije u kojoj se obrću milijarde dolara. Nasuprot tome, „prirodni” bodibilding je nešto sasvim drugo. Uprkos svim negativnim pojavama koje prate komercijalni bodibilding, sve više mladih ljudi se počinje baviti bodibildingom u želji da razviju svoje telo. Moderan način života otežava i onemogućava pravilan razvoj ljudskog tela, i bodibilding je jedan od najefikasnijih načina da se ovaj problem prevaziđe. Bodibilding je sport čija popularnost raste iz dana u dan, posebno među mladima. Poslednjih nekoliko godina je otvoreno na stotine bodibilding klubova širom Srbije.
Bodibilding se sastojiiz 3 celine :trening, ishrana i odmor. Svaka od ovih celina treba biti zastupljena u planu treninga tj. planiranju treninga. Postoji nekoliko načina na koje se može trenirati kao što su klasični trening (sa piramidalnim povećanjem težine), zatim tzv. HIT (High Intense Training- trening visokog intenziteta), varijanta gde se trenira čitavo telo tokom jednog treninga itd.Svaka varijanta treninga ima svoje prednosti i mane, neke su dokazane, neke nisu. Međutim, i dan danas vode se polemike koji je način treniranja najbolji i da li uopšte postoji “najbolji” način. Reagovanje tela na pojedine vrste treninga takođe zavisi i od načina života, nasledenih osobina, tako da jedan način treniranja koji je za nekog odličan može nekome drugome doneti poražavajuće rezultate.
Oni koji hoće da se ozbiljnije bave bodbildingom, svoj dugoročni plan sastavljaju otprilike ovako: jedan period vremena posvećuju samo izgradnji mišićne mase – manji broj ponavljanja, 3-4 serije po vežbi, hrane se veoma kvalitetno ne obraćajući previše pažnje na masnoće (koje ipak moramo unositi). U vezi treninga za masu postoje 3 najosnovnije vežbe. Skoro svi stručnjaci slažu se da je za izgradnju kvalitetne mišićne mase neophodno izvoditi sledeće 3 vežbe : benč (grudi), mrtvo dizanje (leđa) i čučnjeve (noge). Međutim, pokazano je da ove vežbe podstiču na izgradnju čitavo telo, a ne samo mišićne grupe navedene u zagradama. Smatra se da bez ovih vežbi skoro da nema izgradnje mišićne mase. Takođe, odnos težina je takav da npr. u benču dižete 100 kg, u čučnjevima 120 kg, a u mrtvom dizanju 140 kg. Ipak, ne treba preterivati, jer su ove vežbe samo osnova, ostalim vežbama.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari

Click to access the login or register cheese