Odlomak

 

– Carina je vrsta dadžbine koja se plaća u gotovom novcu za robu koja se uvozi, odnosno izvozi, sto zavisi od mjera komercijalne politike koje propisuje država. Ona predstavlja vrstu fiskalnih prihoda koje država naplaćuje prilikom prelaska robe preko državne odnosno carinske granice.

Slika 1. – Carina

A granica je područje ograničeno carinskom crtom koja se poklapa sa državnom granicom.
Carina spada u posredne poreze i predstavlja jedan od najznačajnijih instrumenata spoljno-trgovinske razmjene.
Carina danas služi više ekonomsko-političkim nego čisto fiskalnim ciljevima i zato se izučava u sklopu političke ekonomije, spoljno trgovinske i devizne politike. To podrazumijeva da je carina danas u funkciji privrede i da je posredno i sama sastavni dio procesa proizvodnje odnosno da utiče na troškove proizvodnje.

Kao instrument spoljnotrgovinske politike carine mogu da djeluju na formiranje i mijenjanje odnosa troškova i cijena na domaćem tržištu, a preko cijena i na uvoz i izvoz, na ravnotežu trgovinskog i platnog bilansa, na ubrzanje ili usporavanje razvoja određene grane ili privrede, zaposlenost, potražnju i potrošnju.

Raspodjelu sredstava od naplaćene carine, rezima uvoza i izvoza i međucarinske povlastice reguliše carinska unija. Uniju mogu da čine dvije ili više država.

Slika 2. – Carina Bosne i Hercegovine

2. POJAM I KARAKTERISTIKE CARINA

Ciljevi zbog kojih se uvode carine mogu biti:

2.1.) Fiskalni – da se prikupe odgovarajuća finansijska sredstva državi. Fiskalni cilj je primaran ukoliko je osnovni cilj uvođenja carina osiguranje potrebnih sredstava za pokriće državnih rashoda.

2.2.) Ekonomski – to znači da se carinom može štititi, prije svega, domaća privreda ili samo određena grana od spoljne konkurencije. Carinom se može povećati cijena uvoznoj robi, potencirati razvoj određene grane, djelovati na strukturu troškova i raspodjelu društvenog proizvoda i na investicije. Ekonomski karakter carine je primaran ukoliko se carina uvodi zbog zaštite domaće privrede.

2.3.) Socijalni ¬ ogleda se u tome da se kroz sniženje carina na proizvode važne za životni standard određenih socijalnih grupa, djeluje na pojeftinjenje tj. stimulisanje potrošnje.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese