Odlomak

Čovek od postanka u cilju zadovoljenja svojih sve većih potreba iskorišćava prirodne resurse (sirovine i energiju), razvija proizvodne tehnologije, a u novije vreme i informacijske. U nastojanju da poboljša uslove življenja otkriva nove tehničko-tehnološke i druge spoznaje i usavršava već postojeće što vodi znanstveno-tehnološkom progresu, znajući pri tome da ni jedno tehničko ili tehnološko rešenje nije danas toliko dobro, da već sutra ne može biti još bolje. Ovo je omogućilo razvoj i stvaranje proizvoda što je uticalo na razvoj postupaka obrade, tehnologija i tehnoloških procesa, odnosno obradnih sistema i alata. Dugotrajni tehnološki i sveukupni razvoj i stalna želja za novim otkrićima i nastojanjima da se resursi, zakoni prirode i nova otkrića usmere u opštu korist čovečanstva dovele su do sadašnjeg visokog nivoa tehnološkog razvoja, kada postoji realna opasnost da se neke od poznatih tekovina usmere i u suprotnom smeru, na štetu čoveka.
Poznato je da bez proizvodnje nema napretka, te da država bez proizvodnje nema mogućnosti da preživi, već je osuđena na odumiranje i nestanak. To pokazuje da svaka država mora proizvoditi, ali ne sve, već ono što najbolje zna i može.
Živimo u vremenu kada je čovečanstvo ušlo u informacijsko razdoblje u kome se razvijaju informacione i vrhunske proizvodne tehnologije i tehnike. Informacione tehnologije su u proizvodnim sistemima ostvarile najznačajniji uticaj. Uvođenjem ovih tehnologija višestruko se povećava proizvodnost rada, ekonomski rezultat i tržišna sposobnost.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 16 stranica
  • Savremeni obradni sistemi i postupci -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Mašinstvo
  • Srbija,  Kragujevac,  UNIVERZITET U KRAGUJEVCU - Fakultet inžinjerskih nauka  

Više u Mašinstvo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese