Odlomak

 

Kao cilj poslovanja preduzeca postavlja se stvaranje proizvoda kojima se mogu zadovoljiti drustvene potrebe. Zato se proizvod smatra rezultatom poslovanja.
Rezultati poslovanja predstavljaju odredjene materijalne i finansijske efekte ili ucinke koje preduzece ostvaruje u odredjenom vremenskom periodu. Prozvod koje preduzece proizvede u odredjenom vremenskom periodu iznose se na trziste, gde se razmenjuju za novac. Na trzistu se pojavljuju kupci za koje ovi prozvodi imaju upotrebnu vrednost. Time jos uvek nije postugnut cilj poslovanja preduzeca. Ukoliko je iznos novca dovoljan da se podmire ulaganja u elemente proizvodnje, kao i da jedan deo sredstava ostane za podmirivanje obaveza prema drustvenoj zajednici i da deo ostane za razvoj preduzeca.Tek je onda ostvaren cilj poslovanja.
Raspodela ovako postignutih rezultata preduzeca predstavlja odredjivanje i usmeravanje njihove namene za odredjene ekonomske funkcije i potrebe preduzeca. Šire gledano, raspodela je faza procesa drustvene reprodukcije i predstavlja vezu imedju proizvodnje kao procesa stvaranja novih proizvoda, i potrosnje kao procesa njihovog trosenja. Sva preduzeca se trude i teze da ostvare sto vece rezultate svog poslovanja uz minimalna ulaganja i trosenja.
Najznacajnija tri oblika izrazavanja poslovanja su:
• Fizicki proizvod
• Ukupni prihod
• Dobit

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese