Odlomak

1. Uvod

Smisao ekonomičnosti je iskazivanje racionalnosti trošenja elemenata procesa ekonomskog stvaranja, odnosno nivoa korisnosti učinaka trošenja ili izdašnosti trošenja uloženih elemenata.
Znači, ekonomičnost treba da iskaže racionalnost trošenja, što upučuje na internu ekonomiju,na proces proizvodnje, reprodukcije. Ekonomičnost je kao izraz kvaliteta ekonomije, komponovana tako da održava princip ekonomičnosti poslovanja: ´´ostvariti određene vrijednosti uz minimalna trošenja vrijednosti u reprodukciji za proizvodnju te vrijednosti´´.
Ovako definisana ekonomičnost šire zahvata i izražava kvalitet ekonomije poslovanja od produktivnosti rada. Ekonomičnost je kompleksniji pokazatelj od produktivnosti rada, jer obuhvata racionalnije korišćenje ne samo živog rada već i minulog rada koji ulazi u proces reprodukcije u obliku sredstava za rad i predmeta rada.
Međutim, princip ekonomičnosti je parcijalni ekonomski princip, jer po svom ekonomskom značenju doprinosi ostvarenju osnovnog ekonomskog principa reprodukcije- ostvarenje maksimalnih rezultata reprodukcije s minimalnim ulaganjima. Prema tome, ekonomičnost je jedan od širih instrumenata kontrole ekonomske uspješnosti poslovanja preduzeća, jer ona održava odnos proizvodnje prema ukupnim troškovima. Smisao kontrole ekonomičnosti jeste identifikovanje mjesta u procesu reprodukcije na kojima dolazi do nepotpunog sprovođenja principa ekonomičnosti, zatima uzroka nesprovođenja principa ekonomičnosti, kao i kvantiteta kretanja ekonomičnosti zbog nepotpunog sprovođenja principa.

 

 

 
2. Princip ekonomičnosti

Principi ekonomičnosti saobraćajne usluge sastoje se u ostvarivanju određenog obima proizvodnje sa što manjim utroškom elemenata proiz¬vodnje: sredstava za rad, predmeta rada i radne snage. To znači da se određeni obim usluga izvrši sa što manje trošenja radne snage, transportnih sredstava i ostalih sredstava za rad, pogonske energije i ostalih materijala potrebnih za proizvodnju transportnih usluga. Princip ekonomičnosti je zahtjev ili težnja da se određena proizvodnja ostvari sa što manjim trošenjem elemenata proizvodnje .
Ta trošenja mogu da se posmatraju:

•    naturalno, u vidu fizičkih utrošaka materijala, sredstava za rad i radne snage
•    finansijski, u vidu troškova materijala, sredstava za rad i radne snage.

Prema tome, i princip ekonomičnosti može da se posmatra:

•    kao naturalno izražena ekonomičnost
•    kao financijski izražena ekonomičnost, tj. ekonomičnost predstavljena troškovima.

Zbog toga se mjerenje ekonomičnosti zasniva na usporedbi visine utroška, elemenata procesa proizvodnje s ostvarenom masom prijevoza. S obzirom na velike količine sredstava za rad, pogonskog materijala i drugih vrsta materijala, kao i na organizaciono provođenje procesa prije¬voza i održavanje sredstava, utvrđivanje stupnja ekonomičnosti ima svoj poseban značaj. Osnovni uvjet utvrđivanja i kontrole ekonomičnosti je organizacija evidencije i obračuna troškova i njihovo praćenje. Organi¬zaciona struktura preduzeća uvjetuje sistem evidencije, obračuna i prika¬zivanje troškova, a time i mogućnosti kontrole ekonomičnosti.
Praktično mjerenje ekonomičnosti može se provesti na nivou jedinice i na nivou pre¬duzeća u cjelini, Na nivou preduzeća može se mjeriti prosječna ekonomič¬nost cijelog preduzeća, a i na nivou jedinice može se primijeniti mjerenje ekonomičnosti i pojedinih radova i radnih mjesta. Takva struktura odgova¬ra organizaciji poslovanja, a organi upravljanja trebaju poduzimati zajed¬ničke mjere za organizaciju saobraćaja; održavanje sredstava i uvođenje nove tehnologije, što skupa treba djelovati na smanjenje pojedinih eleme¬nata procesa prijevoza i osiguranje veće ekonomičnosti u procesu po jedini¬cama i u preduzeću u cjelini.
Ekonomisanje elementima proizvodnje označava organizacionu zrelost preduzeća i spremnost za ostvarivanje najpovoljnijih poslovnih rezultata u datim objektivnim uvjetima proizvodnje. Veća ekonomičnost dovodi do sniženja cijena, usluga, povećanje dohotka i materijalnog položaja preduzeća.
Iz definicije principa proizilazi i kvantificiranje rezultata ekonomičnosti kao:

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari