studenti
Mesto za uspešne studente

Evropska unija-organizacija i sastavi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

EU se temelji i funkcionira, dakle, na načelima legaliteta, autonomije, supremacije, supsidijarnosti, proporcionalnosti i solidarnosti, te ima izgrađenu institucionalnu strukturu, kao i interinstitucionalnu suradnju, koje i čine kičmu njezinih transnacionalnih politika i procesa transnacionalnih pulsacija i socijalizacija. Uostalom, ciljevi Europske unije su: promocija ekonomskog i socijalnog napretka, balansiran i održiv razvoj, jačanje ekonomske i socijalne kohezije, uspostavljanje monetarne i ekonomske unije, afirmiranje vlastitog identiteta na međunarodnoj sceni, očuvanje i razvijanje Unije kao prostora slobode, pravde i sigurnosti te očuvanje i nadogradnja pravnog nasljeđa ili pravne stečevine EU (acquis communautaire).Pojam “acquis” оdnosi se, dakle, na ukupna prava, obveze i predanost Zajednici/Uniji, koji su kumulirani razvojem integracijskog procesa, ili koje je EU dosegla u pravnom i političkom smislu. U čisto formalnom smislu “acquis”, pak, uključuje:
– primarno pravo – osnivački ugovori; međunarodni ugovori, međunarodno običajno pravo i opći pravni principi EU;
– sekundarno pravo – zakonodavstvo koju donose institucije EU temeljem ugovornog prijenosa ovlasti;
– praksa Europskog suda (Suda pravde Europskih zajednica) koja također čini izvor prava EU; svaka druga obaveza (politička, pregovaračka i sl.) preuzeta od država članica u okviru aktivnosti EU.
K tomu, i svaka zemlja koja podnosi zahtijev za članstvo u Europskoj uniji mora biti spremna prihvatiti “acquis” u potpunosti i, što je jednako važno, mora biti i sposobna da ga provede. Ovakva pravna konstrukcija podrazumijeva, dakako, i sui generis pravne instrumente (pravne akte) koje institucijama EU stoje na raspolaganju za izvršavanje svojih zadataka.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.